
Recept dana: Džem od šljiva
Odličan za doručak ili slatku užinu

Šolja mleka i parče hleba premazano džemom od šljiva i danas je jedan od omiljenih doručaka mnogih generacija. Da li treba da pominjemo palačinke s ovom slatkom zimskom delicijom. Iako se poslednjih godina zbog sadržaja belog šećera džem ne smatra baš zdravom prerađevinom, ne treba zanemariti i njegove dobre karakteristike koje u njega unosi šljiva.
Sastojci:
- 7 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 2 kesice vanilin šećera (po želji)
Priprema:
1. Šljive dobro oprerite, izvadite im koštice i stavite u šerpu. Zatim dodajte šećer, na kilogram šljiva oko 150 g šećera. Dobro promešajte i ostavite preko noći da šljive dobro puste sok.
2. Stavite šerpu na šporet i kuvajte na umerenoj vatri neprestano miješajući oko dva i po sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj. Ako želite, pred kraj kuvanja šljive možete samleti štapnim mikserom i opet ih vratiti na ringlu.
3. Po ukusu u pred kraj kuvanja dodajte vanilin šećer.
4. Džem je gotov kada varjača ili kašika kojom mešate ostavlja trag po dnu šerpe.
5. Suve i čiste tegle ubacite u rernu, uključite na 100 stepeni, posle 15 minuta ih izvadite.
6. Dok je još na vatri i ključa, vruć džem sipajte u čiste vruće tegle. pa pune tegle vratite u isključenu rernu i ostavite da se tako skroz ohlade.
7. Zatvorite svaku teglu poklopcem i odmah ih izvrnite naopačke i ostavite da tako odstoje 15 minuta.
MOŽETE DA PRIPREMITE I OVO: Recept dana: Čokoladni tart
Bon appetit!!!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari