
Recept dana: Ajvar
Mnogo je recepata za ovaj domaći specijalitet, a naš je odličan

Ajvar je naš specijalitet i naš brend. Zbog njega jesen uvek miriše na pečene paprike i bakinu kuhinju. Pijace su pune paprika koje čekaju da dobiju svoju ulogu u tegli i mesto na polici u špajzu. Okej, možete i da kupite ajvar, ali uživanje je potpuno kada ga sami napravite. Svaka žena ima svoj tajni recept za ovu deliciju koji je nasledila od majke ili bake, a ukoliko još niste odlučili šta ćete ove godine ostaviti za zimske dane, otkrivamo vam tajnu za jednostavan i ukusan ajvar.
Sastojci:
- 7 kg crvene paprike šilje
- 400 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika esencije
- soli po ukusu (3‒4 kašike)
Priprema:
1. Ispecite paprike, ostavite ih da potpare, oljuštite ih, odstranite im peteljke i semenke, pa ih stavite u cediljku (ili gazu) da se cede pet-šest sati.
2. Sameljite ih na mašini za mlevenje mesa.
3. Samlevenu papriku preručite u široku šerpu.
4. Zagrejte ulje do ključanja, pa njime prelijte papriku i ostaviti da odstoji 30 minuta.
5. Stavite šerpu na vatru, pa dodajte šećer i esenciju, a nakon 10 minuta i soli po ukusu (3–4 kašike).
6. Od trenutka kada ajvar proključa, pržite ga još 30 minuta neprestano mešajući.
7. Sipajte ajvar u sterilisane tegle, dobro ih zatvorite celofanom i gumicom, pa poklopcem, svaku okrenite naopako, ostavite ih da stoje tako pet minuta, potom ih preokrenite, zamotajte u ćebe i ostavite da se lagano hlade.
PRIPREMITE I: Recept dana: Pekarski krompir
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari