
Recept dana: Posna Vasina torta – idealna za posnu slavu - bez jaja, mleka i pečenja - bolja od originala
I ova torta ima svoju posnu verziju

Jedna od najlepših i najpopularnijih srpskih poslastica jeste Vasina torta, a sada možete da je spremite bez jaja, bez pečenja, a podjednako je fantastična kao i mrsna.
Fil pun oraha čini je savršenom za sva slavlja.
Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu.
Kako sve čuvene poslastice imaju i svoje posne parnjake, ima j e i Vasina torta, a možete da je pripremite za Svetog Jovana.
Vreme pripreme:
- oko 45 minuta
Sastojci:
- 300 g posnog keksa
- 250 g oraha
- 250 g margarina
- 750 ml posne slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu + 2 kašike
- 100 g posne čokolade
- 1 pomorandža
Priprema:
1. Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g) i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite.
2. Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite. Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte.
Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g).
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari