
Recept dana: Bečka torta, savršena čokoladna fantazija kao stvorena za prazničnu trpezu
Tako intenzivnog čokoladnog ukusa, odmah ćete se zaljubiti u nju

Bliže nam se praznici, a obično je zvezda svake praznične trpeze dobra čokoladna torta. Posle brojnih đakonija na stolu, ona je odlična završnica kojoj se raduju i najmlađi, ali i oni malo stariji.
Postoje brojni recepti za dobru tortu od čokolade, a ova je tako intenzivnog čokoladnog ukusa da je savršena za ljubitelje tamne čokolade.
Ganaš koji se preko noći ohladi pa umuti dobija divnu teksturu – idealnu i za filovanje i za dekoraciju.
Bečka čokoladna torta ima verziju i kao bečke kocke, a mi vam danas donosimo recept za ovo pravo čoko-savršenstvo.
Vreme pripreme:
- 60 minuta plus hlađenje
Sastojci:
Za koru:
- 200 g omekšalog putera
- 4 žumanca
- 150 g tamne čokolade (72% kakaoa), otopljene i prohlađene
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike brašna
- 4 belanca
Za fil:
- 500 ml slatke pavlake (za šlag)
- 250 g tamne čokolade (72% kakaoa)
Za dekoraciju:
- 100 g tamne čokolade, krupno narendane

Priprema:
Najpre se pripremaju kore. Umutiti mikserom omekšali puter sa 4 žumanca i 50 g šećera dok masa ne postane penasta.
Dodati prohlađenu otopljenu čokoladu (150 g), pa umešati prašak za pecivo i brašno. U drugoj posudi umutiti belanca sa 50 g šećera u čvrst sneg.
Belanca pažljivo sjediniti sa čokoladnom smesom pomoću špatule. Sipati smesu u pleh dimenzija 24x34 cm obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pred kraj proveriti čačkalicom – treba da izađe suva.
Tokom pečenja kora se blago podigne, a zatim spusti – to je normalno.
Za fil u šerpi zagrejati slatku pavlaku do tačke pre ključanja, ali da ne provri. Dodati izlomljenu čokoladu (250 g) i mešati dok se potpuno ne otopi.
Freepik
Ganaš ostaviti da se prohladi. Po želji ga možete staviti u frižider preko noći, a sutradan umutiti mikserom u fin, penasti fil.
Kada se kora ohladi, možete je preseći na dva dela, pa filovati, kora-fil, kora-fil. Po vrhu narendati 100 g čokolade na krupno rende.
Ukoliko želite okruglu, iskoristite kalup prečnika 22 cm.
A možete je dekorisati po želji.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari