aktuelno

Recept dana: Bečka torta, savršena čokoladna fantazija kao stvorena za prazničnu trpezu

14.04.2025

07:51

0

Autor: K. O.

Tako intenzivnog čokoladnog ukusa, odmah ćete se zaljubiti u nju

Recept dana: Bečka torta, savršena čokoladna fantazija kao stvorena za prazničnu trpezu
Copyright Profimedia

Bliže nam se praznici, a obično je zvezda svake praznične trpeze dobra čokoladna torta. Posle brojnih đakonija na stolu, ona je odlična završnica kojoj se raduju i najmlađi, ali i oni malo stariji.

Postoje brojni recepti za dobru tortu od čokolade, a ova je tako intenzivnog čokoladnog ukusa da je savršena za ljubitelje tamne čokolade. 

Ganaš koji se preko noći ohladi pa umuti dobija divnu teksturu – idealnu i za filovanje i za dekoraciju.

Bečka čokoladna torta ima verziju i kao bečke kocke, a mi vam danas donosimo recept za ovo pravo čoko-savršenstvo.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta plus hlađenje

Sastojci:

Za koru:

  •     200 g omekšalog putera
  •     4 žumanca
  •     150 g tamne čokolade (72% kakaoa), otopljene i prohlađene
  •     100 g šećera
  •     1 prašak za pecivo
  •     4 kašike brašna
  •     4 belanca 

Za fil:

  •     500 ml slatke pavlake (za šlag)
  •     250 g tamne čokolade (72% kakaoa)

Za dekoraciju:

  •     100 g tamne čokolade, krupno narendane
Recept dana: Bečka torta, savršena čokoladna fantazija kao stvorena za prazničnu trpezuProfimedia
 

Priprema:

Najpre se pripremaju kore. Umutiti mikserom omekšali puter sa 4 žumanca i 50 g šećera dok masa ne postane penasta.

Dodati prohlađenu otopljenu čokoladu (150 g), pa umešati prašak za pecivo i brašno. U drugoj posudi umutiti belanca sa 50 g šećera u čvrst sneg.

Belanca pažljivo sjediniti sa čokoladnom smesom pomoću špatule. Sipati smesu u pleh dimenzija 24x34 cm obložen papirom za pečenje.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pred kraj proveriti čačkalicom – treba da izađe suva.

Tokom pečenja kora se blago podigne, a zatim spusti – to je normalno.

Za fil u šerpi zagrejati slatku pavlaku do tačke pre ključanja, ali da ne provri. Dodati izlomljenu čokoladu (250 g) i mešati dok se potpuno ne otopi.

Recept dana: Bečka torta, savršena čokoladna fantazija kao stvorena za prazničnu trpezuFreepik
 

Ganaš ostaviti da se prohladi. Po želji ga možete staviti u frižider preko noći, a sutradan umutiti mikserom u fin, penasti fil.

Kada se kora ohladi, možete je preseći na dva dela, pa filovati, kora-fil, kora-fil. Po vrhu narendati 100 g čokolade na krupno rende.

Ukoliko želite okruglu, iskoristite kalup prečnika 22 cm.

A možete je dekorisati po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike