aktuelno

Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vode

29.01.2023

13:14

0

Autor: Z.A.S.

Ove cake znaju iskusne domaćice i profesionalni kuvari

Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vode
Skuvani pirinač - Copyright Freepik

Pirinač je jedan od najukusnijih i najtraženijih priloga. Njegova priprema je izuzetno brza i jednostavna.

Tako većina misli, a onda se dogodi da on bude ili previše suv, ili previše vodenast. Dakle, u čemu je stvar ako je priprema toliko jednostavna?

Postoji nekoliko caka koje znaju one najiskusnije domaćice i, naravno, profesionalni kuvari, a zahvaljujući kojima će pirinač biti savršeno skuvan.

Kada su u pitanju sastojci, pored samog pirinča, najvažniji su bujon i puter, jer ukoliko pirinač budete pripremali sa njima, svako zrno će biti idealno skuvano.

Međutim, ako vam je potreban samo kuvani pirinač, svakako je najbitnija količina vode koju sipate, odnosno u kojoj se on kuva.

Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vodeFreepik
 

Grešite ukoliko mislite da je za svaku sortu pirinča isto, jer nije - svaka ima drugačije proporcije. Primera radi, dugo zrno pirinča se kuva 20 minuta, a na 200 grama ide 450 ml vode. Ukoliko koristite kratko zrno, na 200 grama sipajte 400 ml vode, dok će vam za 200 grama braon pirinča biti potrebno 500-600 ml vode.

Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vodeFreepik
 

Ono što je takođe jako bitno jeste da za kuvanje pirinča koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje i, naravno, da začinima poboljšate ukus.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike