
Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)
Idealne za doručak ili večeru, idu uz sve

Vlaške plašinte, odnosno tradicionalne slane palačinke izgledom podsećaju na uštipke, ali je ukus malo drugačiji.
Prave od dizanog testa koje se tanko razvlači, filuje sirom i jajima, pa preklopi "faltanjem" na kružni oblik, i prži u dubokoj masnoći.
Preukusne su, idealne za početak ili kraj dana, a deca će ih posebno obožavati. Za njihovu pripremu nije vam potrebno veliko kulinarsko iskustvo, već samo malo strpljenja i pažnje.
Isprobajte ovaj recept, garantujemo da ćete uživati u svakom zalogaju.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 200 ml mlake vode
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera

Za fil:
- 1 kriška vlaškog sira - 300 g
- 3 jajeta

Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte u malo mlake vode, a u brašno dodajte so, razmućeni kvasac i ostatak vode. Prvo promešajte varjačom, a zatim testo umesite rukama, pokrijtega i ostavite da odstoji.
Sir izdrobite i dodajte jaja, pa promešajte smesu.
Testo podelite na 6 jednakih delova. Svaki deo razvučete što tanje. Zatim razmašite fil po celom testu. Možete da preklopite testo kao pancerotu ili kao pismo.
24sedam/Ivan Pavlović
Na sredini napravite rupicu da vam se testo ne bi mnogo naduvalo pri prženju. Pokrijte ih još malo da narastu pa pržite u dosta ulja.
Služite ih uz jogurt ili mleko, a od priloga izaberite šta volite - od ajvara, preko turšije.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari