aktuelno

Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)

17.02.2023

07:07

0

Autor: Z.A.S.

Idealne za doručak ili večeru, idu uz sve

Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)
Vlaške plašinte - Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Vlaške plašinte, odnosno tradicionalne slane palačinke izgledom podsećaju na uštipke, ali je ukus malo drugačiji.

Prave od dizanog testa koje se tanko razvlači, filuje sirom i jajima, pa preklopi "faltanjem" na kružni oblik, i prži u dubokoj masnoći.

Preukusne su, idealne za početak ili kraj dana, a deca će ih posebno obožavati. Za njihovu pripremu nije vam potrebno veliko kulinarsko iskustvo, već samo malo strpljenja i pažnje.

Isprobajte ovaj recept, garantujemo da ćete uživati u svakom zalogaju.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)24sedam/Ivan Pavlović
 

Za fil:

  • 1 kriška vlaškog sira - 300 g
  • 3 jajeta
Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)24sedam/Ivan Pavlović
 

Priprema:

Kvasac i šećer pomešajte u malo mlake vode, a u brašno dodajte so, razmućeni kvasac i ostatak vode. Prvo promešajte varjačom, a zatim testo umesite rukama, pokrijtega i ostavite da odstoji.

Sir izdrobite i dodajte jaja, pa promešajte smesu.

Testo podelite na 6 jednakih delova. Svaki deo razvučete što tanje. Zatim razmašite fil po celom testu. Možete da preklopite testo kao pancerotu ili kao pismo.

Recept dana: Vlaške plašinte - tradicionalne slane palačinke, podsećaju na uštipke, ali su prepune fila od sira i jaja (FOTO)24sedam/Ivan Pavlović
 

Na sredini napravite rupicu da vam se testo ne bi mnogo naduvalo pri prženju. Pokrijte ih još malo da narastu pa pržite u dosta ulja.

Služite ih uz jogurt ili mleko, a od priloga izaberite šta volite - od ajvara, preko turšije.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike