
Recept dana: Hašure - turski specijalitet u kojem je spojeno nespojivo, prema legendi je najstariji desert na svetu
Puding od pasulja prepun orašastih plodova i suvog voća

Da li ste nekada čuli za hašure? U pitanju je turski specijalitet, a prema legendi, hašure su nastale nakon potopa Zemlje.
Legenda kaže da se Nojeva barka tada nasukala na planinu Ararat i da im je rečeno da od preostalih namirnica naprave neko jelo. I tako su nastale hašure - najstariji desert na svetu.
Hašure su zapravo puding od pasulja sa orašastim plodovima i suvim voćem, a običaj nalaže da, prilikom pripreme ovog deserta, koristite paran broj namirnica, s tim da njihov broj zavisi od recepta do recepta.
Sigurni smo da će vam kombinacija sastojaka isprva delovati neobično i nespojivo, ali verujte nam, bićete oduševljeni ovim pudingom.
Vreme pripreme:
- 65 minuta

Sastojci:
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera

Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)

Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar

Priprema:
Pšenicu kuvajte oko 10 minuta, pa je procedite, sipajte novu vodu (2,5 l) i dodajte šećer. Poklopite je i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi.
U međuvremenu sipajte vodu u džezvu i stavite karanfilić i ostavite ga da proključa. Nakon toga, u šerpu sa pšenicom dodajte pasulj koji ste prethodno skuvali, kao i leblebiju i pirinač i kuvajte još 10-ak minuta.
Dodajte, nakon toga, oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a zatim i suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta.
Nakon toga, dodajte kukuruz i jabuke koje ste oljuštili i iseckali, kao i izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Sve promešajte i kuvajte pet minuta, a nakon toga dodajte suve kajsije i smokve koje ste isekcali. Kuvajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji.
Nakon što se malo bude ohladilo, sipajte u posude i dekorišite po želji.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari