
Recept dana: Biftek
Kako u kućnim uslovima da pripremite savršen odrezak

Za sve ljubitelje mese, biftek je vrhinac zadovoljstva. Ipak, retko ko se odlučuje da ga pripremi kod kuće. Ako rešite da se upustite u ovu kulinarsku avanturu, donosimo vam recept za pripremanje savršenog bifteka. Na samom početku, da razrešimo dilemu, najbolje je da bude “medium rare” (srednje pečen) jer ostaje sočan i meso nije žilavo. Pa, da krenemo, korak, po korak.
Sečenje:
Ne treba da bude pretanak, poželjno je da mu debljina bude, dva ili tri prsta. Ako niste sigurni, ovaj deo možete prepustiti i mesaru koji je već verziran a kod koga nabavljate meso. Jedan komad bude težak od 250 do 300g.
Mariniranje:
Biftek može da se marinira od nekoliko sati do 2 dana, u zavisnosti koliko imate vremena. Stavite ga u miks bibera, dodajte mleveni ili ceo lovorov list. Nalijte maslinovo ulje. U ovoj fazi ne ide so.
Pečenje:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite tanak lim – idealno je dno od kalupa za torte, samo skinite pokretni obruč.
- Zagrejte i grill-tiganj do usijanja na ringli. Bez ulja, biftek je već u ulju!
- Meso neka bude sobne temperature, zato ga na vreme izvadite iz frižidera.
- Posolite samo stranu koja će prva imati kontakt s tiganjem. Idealna je krupna morska so.
- Spustite biftek na tu posoljenu stranu 3 minuta
- Posolite i drugu stranu.
- Okrenite drugu stranu i ostavite na tiganju oko 2.5 minuta
- Prebacite biftek u pleh i ubacite u zagrejenu rernu na tačno 3 minuta
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari