
Recept dana: Najlon torta je stara torta mladog duha - krckava korica, dva fila, čokolada, krem bananice, ma ko da je izmišljena juče
Mnogi su je voleli kao deca i spremaju je svojoj deci

Najlon torta pripada onim starinskim, retro tortama - pravi se već nekoliko decenija, a opet kao da je izmišljena nedavno - sa sušenom, beze korom i krem bananicama.
Krckava korica, dva krema, čokolada, bananice, šlag… sve što deca vole. I što su matorci voleli kad su bili deca.
Sigurni smo da i u staroj svesci sa receptima postoji recept i za najlon tortu.
Idealna je za praznik kao što je Prvi maj.
Vreme pripreme:
- oko 90 minuta + hlađenje
Sastojci
Za koru
- 7 belanaca
- 12 kašika šećera
- 1 kašičica alkoholnog ili jabukovog sirćeta
Za I i II fil:
- 7 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 120 g skrobnog brašna
- 250 g maslaca
- 40 g šlaga
- 1 l mleka
- 10 krem bananica
- 200 g čokoladse za kuvanje
Priprema
1. Uključite rernu na 150 stepeni da se zagreje.
2. Mutite belanca uz dodavanje šećera u čvrst sneg oko 10 minuta, dodajte sirće i opet sve umutiti.
U pleh dimenzija 37 x 23 ili neki vaš pleh stavite pek-papir, a rubove namazati uljem pa istresti celu smesu za koru, poravnati i ubaciti u rernu na sušenje - oko 90 minuta na 150 stepeni, zatim rernu isključite i ostavite u ugašenoj rerni da se hladi. U novijim šporetima smanjite vreme na 70–80 minuta. Osušenu koru ostavite da se hladi.
3. Čim stavite koru da se suši, počnite da pravite fil. Pomešajte žumanca, šećer i skrob sa malo hladnog mleka od jednog litra, a ostatak stavite da provri. Pre nego što mleko provri, dodajte smesu sa žumancima i mešajte dok se ne zgusne - zapravo pravite poslastičarski krem. Sklonite s vatre, stavite foliju i ostavite da se skroz ohladi.
4. Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Ohlađen krem od žumanaca umutite, pa mu dodajte omekšali maslac i dobro umutite. Ako dodajete margarin, prvo ga umutite pa tek onda njemu dodajte krem. Umutite šlag s mlekom, te ga iz dva puta dodajte u fil i sve izmutite.
5. Podelite dobijeni krem na dva dela. U jedan deo stavite otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane krem bananice.
6. Na koru stavite filove po redosledu koji želite. Možete dekorisati, a i ne morate, možete samo bogato naneti šlag. Tortu dobro ohladite, bar tri- četiri sata u frižider, a ne kao mi samo sat.
Bon appetit
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari