
Recept dana: Jagodica bobica torta ko stvorena za nedelju
Ova poslastica će vas osvojiti na prvi zalogaj

Sezona jagoda kratko traje, a svaki slatkiš sa ovim voćem je praznik za oči, nos i nepca.
A ova torta slatkedomacice je kao stvorena za prolećni vikend.
Vreme pripreme:
- 45 minuta + 3 sata hlađenje
Sastojci:
Za koru
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 1 kesica rum šećera
- 50 g brašna
- 25 g gustina
- 1 kašika ulja
Za fil
- 400 ml mleka
- 120 ml slatke pavlake
- 130 g šećera
- 4 žumanceta
- 20 g gustina
- 1 vanilin šećer
- 400 ml umućenu slatke pavlake
- 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
Za preliv:
- 200 g jagoda
- 3 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika gustina
- 2 kašike vode
Priprema
1. Prvo napravite fil: u šerpicu stavite mleko, 120 ml slatke pavlake, šećer, žumanca, gustin i vanilin šećer i kuvati uz mešanje dok ne nastane puding. Kada provri, kuvati još dva minuta zatim skloniti sa ringle, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi da bude blago mlak.
2. Za biskvit mikserom penasto umutite jaja, so i šećer. Mutite oko 10 minuta da se smesa udvostruči. Zatim dodatjte rum šećer i kroz sito brašno i gustin.
3. Testo mešajte samo onoliko da se sjedini, na kraju dodajte i ulje. Biskvit rasporedite u kalupu prečnika 24 cm obloženoim pek-papirom i pecite na 180 stepeni 15 minuta, na režimu gornji i donji grejač. Nakon pečenja ostavite da se ohladi u potpunosti.
4. Gotov biskvit stavite u kalup i poređajte jagode isečene na polovinu po celom biskvitu i obodu.
5. Za fil umutiti preostalu slatku pavlaku i pomešajte želatin sa vodom. Nabubreli zelatin kratko zagrejte i promešajte s puding smesom. U puding postepeno dodajte umućenu slatku pavlaku, mešajte špatulom dok se sve ne sjedini, smesa nije gusta.
6. Fil rasporedite preko biskvita i odložite u frižider na tri sata ili peko noći.
7. Za preliv u šerpicu stavite jagode, šećer i limunov sok, kuvajte dok ne provri. Jagode ispasirajte i dodajte gustin pomešan s vodom. Ostavite preliv da se ohladi par minuta, zatim rasporedite preko torte i odložite još jednom u frižider da se stegne.
Bon appétit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari