aktuelno

Recept dana: Jagodica bobica torta ko stvorena za nedelju

07.05.2023

07:56

0

Autor: Z. A.

Ova poslastica će vas osvojiti na prvi zalogaj

Recept dana: Jagodica bobica torta ko stvorena za nedelju
Jagodica bobica torta - Copyright Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Sezona jagoda kratko traje, a svaki slatkiš sa ovim voćem je praznik za oči, nos i nepca.

A ova torta slatkedomacice je kao stvorena za prolećni vikend.

Vreme pripreme:

  • 45 minuta + 3 sata hlađenje

Sastojci:

Za koru

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 1 kesica rum šećera
  • 50 g brašna
  • 25 g gustina
  • 1 kašika ulja

Za fil

  • 400 ml mleka
  • 120 ml slatke pavlake
  • 130 g šećera
  • 4 žumanceta
  • 20 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml umućenu slatke pavlake
  • 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode

Za preliv:

  • 200 g jagoda
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike vode

 

Priprema

1. Prvo napravite fil: u šerpicu stavite mleko, 120 ml slatke pavlake, šećer, žumanca, gustin i vanilin šećer i kuvati uz mešanje dok ne nastane puding. Kada provri, kuvati još dva minuta zatim skloniti sa ringle, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi da bude blago mlak.

2. Za biskvit mikserom penasto umutite jaja, so i šećer. Mutite oko 10 minuta da se smesa udvostruči. Zatim dodatjte rum šećer i kroz sito brašno i gustin.

3. Testo mešajte samo onoliko da se sjedini, na kraju dodajte i ulje. Biskvit rasporedite u kalupu prečnika 24 cm obloženoim pek-papirom i pecite na 180 stepeni 15 minuta, na režimu gornji i donji grejač. Nakon pečenja ostavite da se ohladi u potpunosti.

4. Gotov biskvit stavite u kalup i poređajte jagode isečene na polovinu po celom biskvitu i obodu.

5. Za fil umutiti preostalu slatku pavlaku i pomešajte želatin sa vodom. Nabubreli zelatin kratko zagrejte i promešajte s puding smesom. U puding postepeno dodajte umućenu slatku pavlaku, mešajte špatulom dok se sve ne sjedini, smesa nije gusta.

6. Fil rasporedite preko biskvita i odložite u frižider na tri sata ili peko noći.

7. Za preliv u šerpicu stavite jagode, šećer i limunov sok, kuvajte dok ne provri. Jagode ispasirajte i dodajte gustin pomešan s vodom. Ostavite preliv da se ohladi par minuta, zatim rasporedite preko torte i odložite još jednom u frižider da se stegne.

Bon appétit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike