
Recept dana: Sarmice u vinovoj lozi - tradicija urolana u savršene zalogaje
Stari recept sa juga Srbije

Uživanje u ukusnoj hrani često je praćeno divnim sećanjima na tradiciju i običaje određenog podneblja. Zato vam predstavljamo recept koji spaja ove dve komponente na jedinstven način - sarmice od vinove loze sa juga Srbije.
Ova autentična poslastica ne pruža nam samo neodoljivu kombinaciju aroma i tekstura, već nas vodi na putovanje kroz vekove, čuvajući ukuse naših predaka.
Vreme pripreme:
- oko 120 minuta
Sastojci:
- 40 listova vinove loze
- 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i goveđe, teleće ili jagnjeće)
- 2-3 glavice crnog luka
- 1 šolja pirinča
- 1 jaje
- peršun, so, biber
- 1 kašika brašna
- malo ulja
- malo mlevene paprike
Priprema:
Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte.
Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom. Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri.
Do kraja kuvanja, voda treba da ispari. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari