
Recept Dana: Pohovane lignje u marinadi, ukus podvodne magije na tanjiru
Kada želite da se prepustite ukusima morskih dubina uz hrskave i sočne zalogaje, pohovane lignje u marinadi su idealan izbor.

Ovaj jednostavan, ali raskošan recept donosi savršen spoj tekstura i ukusa, pružajući vam gurmansku avanturu u udobnosti vaše kuhinje. Pripremite se da oduševite svoje najmilije ovim zanimljivim jelom koje će postati vaša i njihova omiljena poslastica.
Vreme pripreme:
- oko 30 minuta
Sastojci:
- Lignje - 1 kg
- Brašno - po potrebi
- Prezle - po potrebi
ZA MARINADU:
- Limun - 2 komada
- Beli luk - 4 čena
- Maslinovo ulje - 3 kašike
- Ruzmarin - 3 grančice
- Limunski timijan - 1 šaka
- So - po ukusu

Priprema:
1. Počnite pripremu tako što ćete očistiti lignje i naseći ih na kolutove. Nakon toga, pažljivo ih iscedite od viška vode.
2. Uvaljajte svaki komad lignji u brašno, zatim ih obložite prezlama kako biste postigli savršeno hrskavu koru.
3. U dubokom sudu, zagrejte malu količinu ulja. Kada je ulje dovoljno zagrejano, pržite pohovane lignje dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ako primetite da lignje prsnu tokom prženja, pokrijte sud poklopcem i protresite ga kako bi komadići lignji bili ravnomerno pečeni sa obe strane.
4. Nakon što se lignje lepo isprže, izvadite ih iz ulja i stavite na papirni ubrus kako bi se višak masnoće upio.
5. Pripremite marinadu: Iscedite sok iz 2 limuna. Beli luk sitno iseckajte, a takođe i listiće limunskog timijana. Dodajte maslinovo ulje i so prema ukusu. Za dodatnu aromu, kratko propržite iseckane grančice ruzmarina na preostalom ulju, sve dok ne postanu blago zlatne.
6. Dodajte prženi ruzmarin ostatku marinade.
7. Prelijte pripremljenu marinadu preko pohovanih lignji i ostavite da odstoje nekoliko minuta kako bi se ukusi sjedinili.
8. Poslužite pohovane lignje sa marinadom uz prilog po želji, kao što je baren pirinač ili mladi krompir.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari