
Pesto u vašoj kuhinji: Pravljenje najboljeg domaćeg sosa nikada nije bilo lakše
Pesto, kultni zeleni sos koji se često koristi uz bruksete ili kao dodatak testeninama, ima dugu istoriju, ali istovremeno ostaje i moderna poslastica

Poreklo Pesta od bosiljka, omiljenog sosa Italijana, datira unazad, ali je dosegao svoju popularnost u SAD-u tokom 70-ih godina prošlog veka. Brzo je komercijalizovan i našao je svoje mesto na policama prodavnica širom sveta.
Originalni, tradicionalni pesto se pravi od svežeg bosiljka, belog luka, maslinovog ulja, pinjola i sira. Ova kombinacija se pažljivo usitnjava u gustu, zelenu pastu. Klasični pesto je poznat i kao pesto Đenoveze, po glavnom gradu severnozapadne oblasti Italije, Đenovi.
Danas postoje mnoge modernizovane i alternativne varijante klasičnog pesta. Pinjoli se mogu zameniti orasima ili bademima. Ako niste ljubitelj bosiljka, rukola, kelj, sremuš ili spanać su odlične "zelene" zamene.
Originalni italijanski recept za pesto uključuje: 2 šolje listova svežeg bosiljka, pola šolje rendanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola, 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.
Pročitajte još:
Sve sastojke, osim maslinovog ulja, sameljite u "seckalici", postepeno dodajući ulje. Dodajte parmezan, biber i so po ukusu. Sos sipajte u dobro zatvorenu teglicu. Ovako pripremljen pesto može se čuvati u frižideru oko deset dana.
Za ekonomičniju varijantu, recept je sledeći:
- 1 veza peršunovog lišća
- 1 veza sveže nane
- 100 g oraha
- 50 g parmezana
- 50-80 g tvrdog sira po izboru
- 1 šoljica ekstradevičanskog maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 2 čena belog luka
Priprema:
U blenderu prvo sameljite lišće peršuna i nane, a zatim dodajte orahe i kratko izmiksajte. Posolite i pobiberite. Postepeno dodajte parmezan i tvrdi sir, pa sve izmiksajte. Dodajte maslinovo ulje u nekoliko etapa, izbegavajući previše tečnu teksturu. Ponovo posolite i pobiberite. Spremni pesto prebacite u teglicu i držite u frižideru. Idealan je uz pečenu ribu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari