
Vlasnici taverne otkrili recept star 400 godina: Pečena patka u bujonu i belom vinu, servirana uz sedam priloga
Recept vraća "raskoš banketa plemstva iz tog vremena"

Vlasnici taverne u italijanskom gradu Bergamo otkrili su rukopis "Il Koko dela Kazalinga" ("Il Cocho bergamasco alla Casalenga") nepoznatog autora star 400 godina, koji sadrži recept za punjenu patku po imenu anedroto.
U receptu iz kasnog 17. i s početka 18. veka, za koji su stručnjaci rekli da vraća "raskoš banketa plemstva iz tog vremena" navodi se da se patka pekla u začinima poput ruzmarina, karanfilića i bibera, dok se fil kojim se puni pravi od iznutrica prženih na ulju uz crni i beli luk, šargarepu, peršun, kao i hleb natopljen mlekom i jajetom, radi modernijeg ukusa, prenosi Ansa.
Profimedia
Patka se zatim peče u bujonu i belom vinu i servira uz sedam priloga: kupus, šargarepu i začinsko bilje dinstano po originalnom receptu, pire krompir, pečenu šargarepu i karfiol, bergamo palentu i taragna palenta.
Vlasnici restorana rekli su da će recept uvrstiti u meni, kako bi "oživeli put gastronomskog istraživanja", ali i građanima Bergama kroz ukusno jelo vratili viziju nekadašnje tradicije tog mesta.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari