
Recept dana: Posne ružičaste špagete sa cveklom - hranljive, zdrave, a deca će da oližu tanjir
Oživite svoj jelovnik uz ovu kreativnu interpretaciju testenine s cveklom i dobićete pravi estetski užitak

Iako je jedan od najzdravijih i najraznovrsnijih darova koje priroda može ponuditi, cvekla često biva zanemarena jer ljudi ne umeju lepo da je pripreme pa tako uprkos svojoj nutritivnoj vrednosti i brojnim zdravstvenim benefitima, ova korenasta povrćka često ostaje u senci drugih namirnica. Na sreću, ovaj recept donosi revoluciju u načinu konzumiranja cvekle, čineći je ukusnom i privlačnom naročito za najmlađe koji će u slast da se pozabave usisavanjem rezanaca jarke boje.

Zašto je cvekla važna?
Bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima, ona je pravo blago za naš organizam. Ovaj recept ne samo da vam omogućava da uživate u njenim zdravstvenim prednostima, već i da je dekorativno uvrstite u svakodnevni posni jelovnik.
Kombinujući je sa špagetama i bogatim sosom od lešnika, dobijate neodoljivu kombinaciju boja i ukusa koja će oduševiti sva čula. Dodatak veganskog parmezana, napravljenog od indijskih oraha i nutritivnog kvasca, podiže ovaj recept na novi nivo ukusa i kvaliteta.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 70 minuta
Sastojci:
- 250 g posnih špageta
- 3 cvekle (sveže, a ako vam se žuri, mogu i one iz tegle)
- 4 čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 g lešnika (mogu i bademi)
- 3 kašičice limunovog soka
- bosiljak
- so, biber
Za veganski parmezan:
- 70 g indijskih oraha i(može i suncokret)
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 2 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice soli
Priprema:
1. Pecite cveklu u aluminijumskoj foliji s malo ulja, vode, soli i bibera na 200 °C oko 45 minuta.
2. A dok se kuvaju špagete izblendirajte sve sastojke za veganski parmezan.
2. U blenderu pomešajte oljuštenu cveklu, lešnike, crni luk, malo veganskog parmezana koji ste napravili (može i kupovni, ima ga u porodavnicama zdrave hrane), maslinovo ulje, malo limunovog soka i vodu u kojoj se kuvala testenina.
4. Začinite smesu solju i biberom (ili začinima po želji)
5. Mešajte špagete sa sosom dok se dobro ne sjedine i ne dobiju karakterističnu cvekla-boju, i poslužite sa malo parmezana ukrašeno listovima svežeg bosiljka
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari