
Recept dana: Červiš, zaboravljeno srpsko jelo od belog mesa u belom sosu od belog luka
Jednostavni recept za dane pred praznike kad ne treba da se prejedate

Červiš je tradicionalno staro srpsko jelo, naročito zastupljeno na jugu Srbije, koje se priprema od jednostavnih i lako dostupnih sastojaka. Karakteristično za ruralne oblasti, červiš je nekada bio deo svakodnevne ishrane običnih ljudi. Ovo jelo se pravi od kuvane piletine koja se potom umeša u beli sos koji je začinjen belim lukom.

Ranije je često posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz kuvanu testeninu ili pire-krompir te sezonsku salatu kao ručak.
Červiš je više od običnog jela - on je deo kulturnog nasleđa i istorije Srbije. Odslikava skromnost i izdržljivost naroda, kao i veštinu stvaranja ukusne hrane iz ograničenih resursa. Sada je pravi trenutak da se prisetite ovog jednostavnog recepta i ne pretovarite stomak da biste se sačuvali za novogodišnje praznike..
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 300 g pilećih grudi bez kože
- 1/2 l vode
- 5 kašika brašna
- 1 dl ulja (ili dve kašike masti)
- 3 čena belog luka
- so
Priprema:
1. U posoljenoj vodi skuvajte piletinu.
2. Skuvano meso prohladite, pa iscepkajte na vlakna.
3. Beli luk izgnječite i dodajte u meso.
4. U dublji tiganj sipajte masnoći pa na laganoj vatri kratko propržite brašno uz stalno mešanje da ne potamni.
5. Lagano ulijte supu u kojoj se kuvalo meso, uz neprestano mešanje da se ne napravegrudvice.
6. Kad se sos zgusne, dodajte iscepkano meso i beli luk, sve vreme mešajući.
7. Kada dobijeet jednoličnu smesu, červiš je gotov i spreman za posluživanje.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari