
Recept dana: Medena Kata sa džemom i belim kremom, nismo jeli bolji ni ukusniji starinski kolač od ovog
Medena Kata je više od poslastice. - ona je slavlje života i ukusa, remek-delo koje se pamti

Medena Kata nije samo desert, to je putovanje kroz vreme i prostor. Svaka kašika ove poslastice vraća nas u detinjstvo, u one dane kada su se slasni mirisi širili iz kuhinje naše bake. Sa svakim zalogajem, priča se o tradiciji, ljubavi i pažnji koju su naše bake ulagale u pripremu.
Pravljenje kora sa medom je umetnost sama po sebi. Dok se med spaja sa brašnom, jajima i puterom, stvara se tajanstveni ples sastojaka koji na kraju rezultira mekanim, aromatičnim korama koje su srce ove torte. Zbog meda u korama testo bude tvrdo i zbog toga ga je teže razvaljati. Da biste sebi olakšali, pre svakog valjanja, lopticu stavite 20 sekundi u mikrotalasnu da omekani i brzo razvaljajte.
Krem od putera i mleka, sa dodatkom šećera, nije samo popunjavanje između kora - on je duša torte. Kad se ovaj krem spoji sa korama, stvara se harmonija ukusa koja mami uzdahe.
Ali, šta bi bila medena Kata bez njenog tajnog oružja - sloja džema koji dodaje onu neodoljivu kiselost i komplikuje paletu ukusa?
Na kraju, kada se sve spoji, Medena Kata stoji kao kulinarski spomenik - lepa, ukusna i neodoljiva. Ova torta nije samo desert, ona je priča o ljubavi prema tradiciji i o radosti deljenja.
Freepik
Vreme pripreme:
- 70 minuta
Sastojci:
- 2 velike kašike meda
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 200 g putera
- 4 kašike mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 450 g glatkog brašna
- 1 prstohvat soli
Sastojci za beli krem:
- 500 ml mleka
- 80 g šećera
- 5 kašika skrobnog brašna
- 200 g putera
Dodatno:
- džem od šljiva
- tamna čokolada za dekoraciju
Priprema:
1. Za krem od potrebne količine odvojte malo mleka i u njega umešajte skrobno brašno a ostatak mleka skuvajte sa šećerom.
2. Kad provri, dodajte razmućeno skrobno brašno i kuvajte oko pet minuta, dok se krema ne zgusne, uz stalno mešanje.
3. Kad se ohladi, mikserom umutite u njega puter sobne temperature.
4. U činiju stavite med, šećer, so, puter i mleko, a zatim stavite na tihu vatru uz stalno mešanje. Zatim sklonite sa ringle i ostavite da se smesa malo ohladi.
5. Stavite brašno u veliku posudu, dodajte sodu i napravite malu rupu u sredini.
6. Razbijte jaja i dodajte ih u brašno pa dodajte ohlađenu smesu. Najpre sve izmešajte varjačom ili lopaticom, a zatim umesite rukama u glatko i pomalo lepljivo testo.
7. Od testa oblikujte rolat i podelite ga na četiri jednaka dela. Svaki deo formirajte u kuglu i prekrijte providnom folijom da se testo ne bi osušilo dok motate kore.
8. Lopticu stavite na pek-papir, prekrijte drugim papirom pa tanko razvucite. Skinite gornji papir, donji sa korom prebacite u pleh i pecite pet do sedam minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
9. Kore tokom pečenja moraju dobiti lepu žutu boju, a ako ih malo prepečete, ne brinite jer će ih krem i džem omekšati.
10. Na isti način razvucite preostale loptice i ispecite kore.
11. Kada su svi pečeni i ohlađeni, izmerite željenu veličinu i oštrim nožem uklonite višak ivica. Zgnječite ih rukama i sačuvajte za ukrašavanje.
12. Slažite tortu: krem podelite na tri dela, dva veća i jedan manji za završni premaz. Prvu koru stavite na pleh i premažite kremom. Odozgo stavite drugu koru i premažite džemom. Sada dolazi treća kora koju ćete ponovo premazati belim kremom.
13. Na kraju stavite četvrtu koru, premažite je ostatkom kreme i pospite mrvicama koje ste napravili od ostatka kore. Tortu možete ukrasiti s malo otopljene crne čokolade. Na kraju pokrijte folijom i ostavite preko noći u frižideru da se stegne. Zatim ga isecite po želji.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari