
Recept dana: Pikantna piletina s pirinčem, jednostavno se pravi, ne košta mnogo, a toliko je sočna (VIDEO)
Ovo jelo je popularno u Meksiku a osim mesa, glavni sastojak je meksička salsa koja se zove piko de galjo

Ovo su najukusnija pileća prsa koju ćete ikada jesti! Pikantni meksički recept za piletinu je odlično jelo, a vreme pripreme (bez pečenja) traje kraće od 15 minuta. Čim ga probate, zaljubićete se u ovo izuzetno lako, sočno i tako ukusno mesce!
Glavni šmek belom mesu, osim toga što ćete ga marinirati pre pečenja, daje omiljen ukus meksičke kuhinje - salsa, odnosno piko de galjo. Ovaj dodatak se veoma brzo pravi, a što duže stoji u frižideru, to mu je ukus bolji. U osnovi, pomešaju se sitno seckani paradajz, crni luk, ljute papričice, limeta, sveži listovi korijandera (može i peršun) i so - i to je to.
Profimedia
Uz pikantnu piletinu kao prilog odlično ide pirinač, ovog puta pripreman u paradajz sosu, tako da vama samo preostaje da se prepustite uživanju u ovom preukusnom i brzom specijalitetu.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
- 2 čena belog luka
- so, biber
- 1 kašičice mlevenog kima
- 6 kašika salse (piko de galjo)
- 150 čedar sira
- 1/2 halapenjo papričice
Za pirinač:
- 2 šolje pirinča dugog zrna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 240 ml paradajz sosa
- 6 stabljika korijandera (opciono)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica izgnječenog belog luka
- 1 pileća kocka
- 1 l vode
- 1 prstohvat kima
- so, biber
Priprema:
1. Meso zasecite mrežasto oštrim nožem kao što je prikazano u donjem videu.
2. Začinite solju i biberom te dodajte kim i rendani čen belog luka.
3. Obilno prelijte uljem i utrljajte začine u meso.
4. Ponovite isto s drugom stranom mesa, samo je nemojte zasecati.
5. Na vrelom ulju pecite meso 5-6 minuta dok ne porumeni pa okrenite na drugu stranu.
6. Poređajte piletinu u tepsiju obloženu pek-papirom te stavite odozgo po 2 kašike salse piko de galjo.
7. Čedar izrendajte te postavite preko mesa a, papričicu iseckajte na kolutove i stavite i njih.
8. Pecite u rerni zagrejanoj na 190° C dok sir ne postane penasti i rumen - 15 do 20 minuta.
9. Na ulju propržite pirinač da zacakli i postane zlatan, ali pazite da ne zagori.
10. Dodajte beli luk, propržite pa ulijte paradajz sok i pileću kocku skuvanu u vodi.
11. Začinite solju i biberom, promešajte, poklopite te pustite da se krčka 25-35 minuta ili tečnost ne ispari. Služite s mesom iz rerne.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari