
Više nema vrdanja: Otkrili ste nam recept za kondenzovano mleko koje se brzo i lako pravi kod kuće
Ovo je sastojak mnogih fensi poslastica koje morate da probate

Tokom ove nedelje nekoliko čitateljki javilo se redakciji s pitanjima šta je to kondenzovano mleko i gde mogu da ga nađu, a na društvenim mrežama osvanule su konstatacije „da, baš mi je pri ruci tako nešto“, „skupo je“, kao i oni cinični „da, taj sastojak uvek imam u frižideru“.
Kako mi ne želimo da vi zbog jednog kondenzovanog mleka ne pripremite primamljivu poslasticu koju smo za vas birali, odlučili smo da pronađemo najjednostavniji način da ga same, kod kuće, napravite.
Kondenzovano mleko dobija se isparavanjem vode iz mleka kroz proces kuvanja i može biti zaslađeno ili ne.
U članak smo uvrstili i recepte naših čitateljki koje su one nesebično podelile sa svima na društvenim mrežama:
Recept 1
1 l mleka
500 g šećera
Malo duže kuvajte mleko i šećer do određene gustine.
Recept 2
1,5 šolja punomasnog mleka
1/2-2/3 šolje šećera
3 kašike putera
malo ekstrakta vanile
Na pari ili u šerpi sa dubljim dnom zagejte mleko i šećer na umerenoj temperaturi. Kad počne da se diže para, smanjite temperaturu dok se šećer skroz ne istopi, pa smanjite ringlu na najmanju temperaturu. Kada se nakon dva sata smanji na pola, dodajte vanilu i puter. Sipajte u posudu i čuvajte u frižideru.

Facebook/Printscreen
Kao i u svemu, različite su varijacije na temu, pa je na vama da odlučite šta vam je najprijemčivije.
Recept 3
2,3 šolje mleka u prahu
1,5 šolja šećera
3/4 šolje ključale vode
80 g putera
ekstrakt vanile
Pomešajte vodu i puter i mešajte dok se ne istopi. Stavite sve sastojke u blender i mutite minut-dva da se sjedini. Može da stoji dva-tri dana u frižideru.

Facebook/Printscreen
Osim ovih recepata u komentarima, malo smo istraživali i pronašli još jednu varijantu jednostavnog recepta za važan sastojak finih poslastica:
Sastojci:
125 g mleka u prahu (ne biljnog porekla)
75 g šećera u prahu
12,5 g putera
0,5 dl vode
Priprema:
U blender sipajte šećer i mleko u prahu, pa dodajte kockice omekšalog putera.
Zagrejte vodu do ključanja, skinite sa vatre i prelijte preko smese.
Uključite blender u nekoliko kraćih intervala dok se sve lepo ne sjedini.
Dobijenu smesu iskoristite odmah jer će stajanjem očvrsnuti.
Ukoliko se to desi, ponovo je malo zagrejte da joj vratite tečniju konzistenciju.
I to je to!
Dame na društvenim mrežama pomogle su savetima i vama i nama, pa sad više nema izgovora da ne prionete na pravljenje poslalstice koju možda već duže želite da probate.
Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari