aktuelno

Recept dana: Flan - krem karamel, španski desert od mleka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - tražiće se kašičica više

23.09.2024

07:58

0

Autor: A. M.

Prosto se topi u ustima

Recept dana: Flan - krem karamel, španski desert od mleka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - tražiće se kašičica više
Copyright Freepik

Flan je desert od mleka koji je popularn širom sveta, a poznat po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu.

Ovaj tradicionalni puding potiče iz Španije i stekao je popularnost širom Latinske Amerike.

Savršeno je sladak i delikatno se topi u ustima, što ga čini idealnim završetkom svakog obroka.

Bilo da ga pripremate za posebnu priliku ili jednostavno želite da uživate u nečemu slatkom, flan je uvek pravi izbor. 

U nastavku sledi jednostavan recept koji će vam pomoći da ovaj ukusan desert pripremite kod kuće.

Recept dana: Flan - krem karamel, španski desert od mleka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - tražiće se kašičica višeFreepik
 

Vreme pripreme:

  • jedan sat (+ dva sata za hlađenje)

Sastojci:

Za karamel:

  • 100 g šećera
  • 2 kašice vode

Za flan:

  • 3 jaja
  • 1 konzerva (oko 400 g) zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 400 ml običnog punomasnog mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
Recept dana: Flan - krem karamel, španski desert od mleka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - tražiće se kašičica višeFreepik
 

Priprema:

1. U tiganju pomešajte šećer i vodu. Na srednjoj vatri zagrevajte, mešajući, dok se šećer ne otopi i postane zlatan. Brzo prelijte karamelu u kalup i ravnomerno rasporedite po dnu.

2. U velikoj posudi, umutite jaja. Dodajte zaslađeno kondenzovano mleko, obično mleko i vanilin šećer. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.

3. Prelijte smesu preko ohlađene karamele u kalupu. Stavite kalup u veću posudu sa vodom (vodena kupka) i kuvajte u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, ili dok flan ne postane čvrst.

4. Kada je flan gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider na najmanje 2 sata. Pre serviranja, lagano prođite nožem oko ivica i prevrnite ga na tanjir.

Bon appetit.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike