
Recept dana: Flan - krem karamel, španski desert od mleka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim - tražiće se kašičica više
Prosto se topi u ustima

Flan je desert od mleka koji je popularn širom sveta, a poznat po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu.
Ovaj tradicionalni puding potiče iz Španije i stekao je popularnost širom Latinske Amerike.
Savršeno je sladak i delikatno se topi u ustima, što ga čini idealnim završetkom svakog obroka.
Bilo da ga pripremate za posebnu priliku ili jednostavno želite da uživate u nečemu slatkom, flan je uvek pravi izbor.
U nastavku sledi jednostavan recept koji će vam pomoći da ovaj ukusan desert pripremite kod kuće.
Freepik
Vreme pripreme:
- jedan sat (+ dva sata za hlađenje)
Sastojci:
Za karamel:
- 100 g šećera
- 2 kašice vode
Za flan:
- 3 jaja
- 1 konzerva (oko 400 g) zaslađenog kondenzovanog mleka
- 400 ml običnog punomasnog mleka
- 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:
1. U tiganju pomešajte šećer i vodu. Na srednjoj vatri zagrevajte, mešajući, dok se šećer ne otopi i postane zlatan. Brzo prelijte karamelu u kalup i ravnomerno rasporedite po dnu.
2. U velikoj posudi, umutite jaja. Dodajte zaslađeno kondenzovano mleko, obično mleko i vanilin šećer. Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
3. Prelijte smesu preko ohlađene karamele u kalupu. Stavite kalup u veću posudu sa vodom (vodena kupka) i kuvajte u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, ili dok flan ne postane čvrst.
4. Kada je flan gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider na najmanje 2 sata. Pre serviranja, lagano prođite nožem oko ivica i prevrnite ga na tanjir.
Bon appetit.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari