aktuelno

Zaboravljeno jesenje voće koje zaslužuje vašu pažnju: Mušmule su najslađe kad izgledaju da su trule, a ukus im je vanserijski

19.10.2024

14:48

0

Autor: V. I.

Meso ploda je sočno i blago slatko, savršeno za pripremu različitih delikatesa

Zaboravljeno jesenje voće koje zaslužuje vašu pažnju: Mušmule su najslađe kad izgledaju da su trule, a ukus im je vanserijski
Copyright Profimedia

Mušmula (lat. Mespilus germanica), iako važi za zaboravljeno voće, vekovima je prisutna u ljudskoj ishrani. Još u antička vremena gajili su je i jeli stari Grci i Rimljani, ali vremenom je pala u zaborav, zamenjena drugim popularnim voćkama.

Danas, mušmula ponovo pronalazi svoje mesto na pijacama i trpezama, naročito u jesen, kada sazreva krajem oktobra i početkom novembra. Njeni plodovi su najslađi kada su prezreli, tada imaju mekano meso s ukusom koji podseća na kombinaciju jabuke i kruške, uz blag nagoveštaj badema.

Reč je je o niskokaloričnom voću jer 100 grama sadrži svega 46 kalorija. Od mušmula možete da pravite džem, marmeladu, sirup ii žele, ali i vino.

Izaberite najukusnije plodove

Zreli plodovi mušmule su mekani na dodir i izgledaju trulo, što mnoge navodi na pomisao da su pokvareni. Ipak, upravo tada je mušmula najukusnija - meso je sočno i blago slatko, savršeno za pripremu različitih delikatesa.

Tradicionalno se koristi za izradu marmelada, džemova, kompota i likera, a sve češće i kao dodatak kolačima. Nezrele mušmule, s druge strane, imaju grublju teksturu i trpak ukus, te se ređe konzumiraju sveže.

Zaboravljeno jesenje voće koje zaslužuje vašu pažnju: Mušmule su najslađe kad izgledaju da su trule, a ukus im je vanserijskiProfimedia
 

 

Blagodati mušmule u narodnoj medicini

Mušmula je kroz istoriju bila cenjena zbog svojih lekovitih svojstava. Čajevi i preparati od njenog ploda poznati su po antiinflamatornom, antivirusnom i antibakterijskom delovanju. Takođe, pomažu kod problema s varenjem, bronhitisom, gihtom, pa čak i u jačanju imuniteta.

Narodna medicina često preporučuje mušmulu kao prirodan lek za različite tegobe, što je čini važnim dodatkom kućnim apotekama. Ipak, treba biti oprezan s količinama jer ima blago laksativno dejstvo.

Odlično se kombinuje s drugim voćem

Iako je sama po sebi ukusna, mušmula se odlično slaže i sa drugim voćem. Evo nekoliko preporuka:

  • S jabukama: Ovaj spoj zadržava delikatnost ukusa, uz finu teksturu.
  • S kruškama: Kombinacija je slađa i kremastija.
  • S dunjama: Za one koji vole jače arome i bogatiji ukus.
Zaboravljeno jesenje voće koje zaslužuje vašu pažnju: Mušmule su najslađe kad izgledaju da su trule, a ukus im je vanserijskiProfimedia
 

 

Priprema marmelade je jednostavna, a ukus fantastičan. Evo recepta:

Vreme pripreme:

  • 50 minuta

Sastojci:

  • 1 kg zrelih mušmula
  • 250-300 g šećera
  • 2 limuna
  • voda

Priprema:

1. Operite zrele plodove, oljuštite ih i ubaciteu šerpu.

2. Dodajte vode da ogreznu te kuvajte na tihoj vatri dok skroz ne omekšaju.

3. Kad su skuvane, mušmule ispasirajte, da biste joj otklonili kštice kojih ima dosta pa vratite u šerpu, te dodajte šećer i limunov sok.

4. Kuvajte još 30 minuta uz stalno mešanje, dok se marmelada ne zgusne.

5. Vruću marmeladu sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih, okrenite naopačke i pokrijte peškirom dok se ne ohlade.

Mušmula je plod koji zaslužuje da se vrati na našu trpezu, kako zbog svog jedinstvenog ukusa, tako i zbog zdravstvenih blagodeti. Potražite je na pijacama i uživajte u jeseni na tanjiru.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike