
Jabuka na dan i lekar vam nije potreban: Ali ova narodna mudrost važi samo ako uradite jednu stvar pre nego što je zagrizete (VIDEO)
Ako preskočite ovaj korak, imaćete više štete nego koristi

Jesen je idealno vreme za uživanje u svežem, sezonskom voću, u koje spadaju jabuke, koje tada sazrevaju i dostižu vrhunac svojih ukusa i zdravstvene dobiti. Iako su jabuke dostupne tokom cele godine zahvaljujući modernim tehnikama uzgoja i skladištenja, u jesen su najukusnije i najkvalitetnije.
S obzirom na to da je većina hranljivih materija, uključujući vlakna, antioksidanse i vitamin C, sadržana u kori, najbolje ih je konzumirati sveže, s korom. Međutim, kako bi se uklonili potencijalno štetni pesticidi i vosak s površine jabuke, veoma važno je da ih pravilno operete ili će vam doneti više štete nego koristi.
Zašto je važno ukloniti pesticide i vosak
Pesticidi se često koriste u uzgoju voća kako bi se zaštitili plodovi od štetočina i bolesti. Vosak se dodatno nanosi na jabuke kako bi im se produžila svežina i postigao privlačan sjaj. Iako izgledaju primamljivo, ove supstance mogu biti štetne za zdravlje, zbog čega je važno ukloniti ih pre konzumacije. Evo kako pravilno da očistite jabuke od pesticida i voska.
Freepik
Pranje u vodi i sodi bikarboni
Prema istraživanju objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry, namakanje jabuka u vodi s dodatkom sode bikarbone na 12 do 15 minuta može ukloniti čak 96 odsto pesticida i 80 odsto fungicida s površine ploda, prenosi EurekAlert. Da biste to postigli, u veliku posudu stavite jabuke a potom ubacite:
- 2 kašike soli
- 4 kašike sode bikarbone
- 4 šolje vrele vode
Dobro sve promešajte da se jabuke lepo natope.
Trljanje četkom
Nakon namakanja u mešavini sode bikarbone i soli, istrljajte ih četkom za voće. Ovo će pomoći da se uklone tvrdokorni slojevi voska koji mogu ostati na površini. Ostavite ih u rastvoru još 15 minuta.
Pranje u rastvoru sirćeta
Alternativno možete koristiti rastvor vode i belog, odnosno alkoholnog sirćeta. U velikoj posudi pomešajte šolju sirćeta sa tri šolje vode, a zatim potopite jabuke na 5-10 minuta. Sirće je poznato po svojim svojstvima za uklanjanje bakterija i pesticida, a nakon namakanja jabuke isperite hladnom vodom.
Unsplash
Ljuštenje jabuka kao krajnja opcija
Ako niste sigurni u bezbednost jabuka koje konzumirate ili niste u mogućnosti da ih detaljno očistite, ljuštenje može biti najbrže rešenje za uklanjanje pesticida i voska. Ipak, imajte na umu da ćete na taj način izgubiti i značajan deo hranljivih materija koje se nalaze u kori.
Korišćenjem ovih metoda možete uživati u svežim, hrskavim jabukama bez brige o štetnim supstancama, zadržavajući maksimalne zdravstvene koristi koje ovo voće pruža.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari