
Od Španije do Srbije: Naša pršuta se našla na svetskoj mapi najboljih suhomesnatih proizvoda
U prvih 10 ulaze i italijanski pršut iz Parme i San Danijela, kao i portugalski "Presunto do Alentejo"

Španija je poznata po svojim šunkama, a popularni "hamon" spada i u najbolje suhomesnate proizvode na svetu, makar po izboru gastronomskog portala Taste Atlas.
Prva tri mesta zauzele su varijacije iste španske šunke, odnosno hamon iberiko (Jamón Ibérico).
Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje, da li su regularne boje ili crne. Bitno je i da se ne drže u zatočeništvu, a gajenje mora da ispunjava specifične standarde.
Profimedia
U prvih 10 ulaze i italijanski pršut iz Parme i San Danijela, kao i portugalski "Presunto do Alentejo".
Deseto mesto je zauzeo njeguški pršut. Navodi se da se svinjsko meso tradicionalno soli morskom solju, a onda se presuje kako bi se izbacio višak tečnosti. Potom se dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu - čitav proces proizvodnje traje oko godinu dana.
Meso se na kraju seče na tanke listiće i može da se servira uz bilo šta od sira, hleba i salata do testenina.
Užička pršuta je zauzela ponosno 12. mesto, a ističe se da se može služiti sa sirom, zimnicom, hlebom kao i da dobro ide uz vino.
Na listi najboljih svetskih suvih mesa nalaze se i dalmatinski pršut (19. mesto), istarski pršut (20. mesto), drniški pršut (22. mesto) dok je zlatiborska pršuta na 23. poziciji.
Na poslednjem, 74. mestu, pomenuta je slovenačka prekmurska šunka.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari