
Recept dana: Kuglof s jabukom, orasima i cimetom za ušuškana popodneva s porodicom, pravi jesenji delikates
Mirisni kolač koji budi uspomene na detinjstvo

Kuglof s jabukom, orasima i cimetom pravi je klasik koji unosi toplinu u svaki dom, posebno tokom hladnih jesenjih dana. Kada lišće počne da menja boje, a vazduh postane svežiji, nema boljeg načina da se ušuškate i uživate s porodicom nego uz mirisni kolač koji budi uspomene na detinjstvo i domaće poslastice.
Kuglof, kolač poreklom iz Nemačke, vekovima je prisutan na našim stolovima, naročito u Vojvodini, a njegov karakterističan oblik i bogat ukus čine ga savršenim izborom za svaki trenutak kada želite nešto posebno, a jednostavno.
Pixabay
Jesen donosi bogatstvo okusa i mirisa, a slatkiši s jabukama, orasima, bundevom ili suvim voćem pravi su simbol tog godišnjeg doba. Cimet, koji se u ovom receptu koristi, nije samo začin već i miris koji podseća na tople večeri i domaću atmosferu. Kada spojite jabuku, orahe i cimet u jednom receptu, dobijate savršeno izbalansiran kuglof - slatkiš koji nije previše težak, ali je bogat okusima koji se savršeno nadopunjuju.
Priprema ovog kuglofa je jednostavna, ali rezultat je impresivan: sočan, mekan kolač koji će se svideti svim generacijama. Pravi je izbor za ušuškana popodneva uz porodicu, uz šoljicu toplog čaja ili kafe, dok napolju lagano padaju jesenje kiše.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 55 minuta
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 jaja
- 1 dl ulja
- 1 dl tople vode
- 1 rendana jabuka
- rendana kora jednog limuna
- 1 kašičica cimeta
- 3 kapi ruma
- 50 g kakaoa
- 1 šaka grubo seckanih oraha
Priprema:
1. Žumanca, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu penasto umutite.
2. Zatim dodajte vodu, rendanu jabuku, rum, cimet, ulje, so i brašno pomešano s praškom za pecivo.
3. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Na kraju lagano umešajte sneg od belanaca i krupno seckane orahe.
5. Podelite smešu na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i dobro promešajte.
6. U nauljen i brašnom posut kalup za kuglof sipajte prvo svetlu, a potom tamnu smesu.
7. Lagano razmutite slojeve viljuškom da napravite lepu šaru.
8. Pecite kuglof u zagrejanoj rerni na 180° C oko 40 minuta.
9. Po želji gotov kuglof pospite šećerom u prahu.
Dodatni saveti:
- Kuglof možete dodatno obogatiti komadićima čokolade ili suvim grožđem.
- Poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanile za poseban užitak.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari