aktuelno

Kako da omekšate pileće grudi da se raspadaju pod viljuškom: Rešenje je jednostavnije nego što mislite (VIDEO)

14.12.2024

14:42

0

Autor: V. I.

Pripremite pileća prsa kao profesionalac

Kako da omekšate pileće grudi da se raspadaju pod viljuškom: Rešenje je jednostavnije nego što mislite (VIDEO)
Copyright Freepik

Pileće grudi su omiljeni izbor u mnogim kuhinjama širom sveta. Bez obzira na to da li ste početnik u kuvanju ili iskusni kuvar, verovatno ste se susreli sa izazovom pripreme sočnih i mekih pilećih prsa.

Budući da je ovaj deo piletine najsuvlji, često može da ispadne tvrd ili bezukusan ako se ne pripremi pravilno. Međutim, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno meko meso - korišćenje sode bikarbone.

Najsuvlji deo pileta

Pileće grudi su beli deo mesa koji ima manje masti u odnosu na druge delove piletine. Zbog niskog sadržaja masti i visokog sadržaja proteina, ovaj deo mesa može lako da se osuši tokom kuvanja, posebno ako se prepeče.

Takođe, prirodna struktura vlakana u pilećim prsima može doprineti tvrdoći mesa ako se ne obradi na pravi način.

Tradicionalni načini pripreme pilećih grudi

Mnogi se oslanjaju na marinade, sporo kuvanje ili punjenje mesa kako bi pileće grudi bile sočnije. Marinade koje sadrže kiseline poput limunovog soka ili sirćeta mogu pomoći u omekšavanju mesa, ali često zahtevaju duže vreme pripreme.

Slično tome, sporo kuvanje na niskoj temperaturi može dati dobre rezultate, ali nije uvek praktično kada ste u žurbi.

Trik sa sodom bikarbonom za sočno meso

Jednostavan i efikasan način da omekšate pileće grudi je korišćenje sode bikarbone. Ovaj trik je popularan u mnogim azijskim kuhinjama i često se koristi za omekšavanje mesa pre prženja ili stir-fry pripreme.

Kako da omekšate pileće grudi da se raspadaju pod viljuškom: Rešenje je jednostavnije nego što mislite (VIDEO)Freepik
 

 

Evo kako to možete uraditi:

Sastojci:

  • Pileće grudi ili fileti
  • Soda bikarbona
  • Voda

Priprema:

Priprema mesa: Operite pileće grudi pod mlazom hladne vode i osušite ih papirnim ubrusom. Po želji, možete iseći meso na manje komade ili trakice, u zavisnosti od recepta koji planirate.

Posipanje sodom bikarbonom: Ravnomerno pospite sodu bikarbonu po površini mesa. Kao pravilo, koristite oko 1 kašičicu sode bikarbone na 500 grama mesa.

Ostavite da odstoji: Prebacite meso u posudu i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Tokom ovog vremena, soda bikarbona će reagovati sa proteinima u mesu, razgrađujući ih i čineći meso mekšim.

Isperite meso: Nakon što je meso odstojalo, temeljno ga isperite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili višak sode bikarbone. Ovo je važan korak kako biste izbegli da meso ima neugodan ukus sode.

Osušite meso: Pažljivo osušite meso papirnim ubrusom. Ovo će pomoći da se meso ravnomerno zapeče ili skuva bez prekomerne vlage.

Dalja priprema: Sada je vaše meso spremno za dalju pripremu. Možete ga marinirati po želji, začiniti omiljenim začinima i spremiti na način koji vam najviše odgovara – pečenje, prženje, grilovanje ili kuvanje.

 

 

U čemu je tajna sode bikarbone

Soda bikarbona, odnosno natrijum bikarbonat, alkalna je supstanca koja podiže pH vrednost površine mesa. Ovo dovodi do toga da se proteini u mesu razdvajaju, čineći ga mekšim i sočnijim nakon kuvanja. Takođe, ova metoda pomaže u zadržavanju vlage unutar mesa, sprečavajući ga da postane suvo.

Saveti za najbolje rezultate

Nemojte preterivati sa sodom bikarbonom: Prevelika količina može dati mesu sapunast ukus. Držite se preporučene količine.

Temeljno isperite meso: Ovo će osigurati da uklonite sav višak sode i izbegnete neželjeni ukus.

Prilagodite vreme odstajanja: Ako radite sa manjim komadima mesa, možete smanjiti vreme odstajanja na 15-20 minuta.

Omekšavanje pilećih grudi sodom bikarbonom je jednostavan i brz način da dobijete sočno i mekano meso svaki put. Bez potrebe za dugim mariniranjem ili komplikovanim tehnikama kuvanja, ovaj trik može postati vaš omiljeni u kuhinji. Isprobajte ga sledeći put kada budete pripremali piletinu i uživajte u savršeno mekanim pilećim prsima koja će oduševiti vaše ukućane i goste.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike