
Recept dana: Gaspačo, brzi ručak koji će vas osvežiti
Idealan za vrele dane

Gaspačo je zdrava, hladna supa od paradajza. Najrasprostranjenija je u Španiji i Portugalu.
Za savršen ukus gaspača presudan je paradajz, tako da potražite onaj koji je kvalitetan i mesnat.
Ovu supu možete servirati samu, ali i obogaćenu sitno iseckanim pršutom, kuvanim jajima, paprikama ili maslinama.
Sastojci:
- paradajz – 1 kg, dobro uzreo
- luk – 50 g
- beli luk – 1 – 2 čena
- krastavac – 100 g
- zelena paprika – 1 komad, oko 50 g
- maslinovo ulje – 100 ml
- sirće – 30 ml
- voda – oko 150 ml
- so – 1 kašika ili po ukusu
- krutoni – po želji
Način pripreme:
Povrće očistite i isecite na komadiće. Izdvojite četvrtinu paradajza i jedno parčence paprike, krastavca i luka.
Ostalo stavite u blender. Supu možete izblendati i jakim štapnim mikserom.
Zatim, sipajte maslinovo ulje, vodu, sirće i posolite. Sve sameljite da dobijete što finiju teksturu, oko 3-4 minuta.
Ako vam je jak blender, gaspačo treba da je potpuno spreman za konzumaciju, ali ako niste uspeli da postignete nežnu i finu teksturu jela obavezno procedite, kako bi se odstranili ostaci ljuske ili semenke od paradajza.
Ostavite u frižideru 2 sata da se dobro ohladi.
Pre serviranja izdvojene parčiće povrća iseckajte na male kocke. Začinite ih sa malo soli, maslinovog ulja i sirćeta.
Pospite ih kao i krutone u svaku porciju ili servirajte odvojeno u posudicama na stolu, pa svako može da se posluži sa koliko želi.
Takođe, možete da stavite u svaku porciju i po dve-tri kocke leda. Ne stavljajte više leda, da vam se čorba ne razvodni.
Bon appetit!
pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari