aktuelno

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jela

28.02.2025

14:48

0

Autor: Milica Lekić

Naučite kako da ih koristite u svakodnevnim receptima i unapredite ukuse, boje i teksturu jela

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jela
Copyright Profimedia

Mikrobilje su mladi, jestivi izdanci biljaka, koji se beru kada su još u fazi klijanja, obično između 7 i 21 dan od sadnje, pre nego što razviju pravo lišće.

Iako je malo, mikrobilje je izuzetno bogato hranjivim materijama i sve više se koristi  u savremenoj ishrani zbog svojih nutritivnih vrednosti, ali i estetike koju donosi jelima.

Koristi se u ishrani, ali i kao dekoracija u kulinarstvu. Iako je sitno, mikrobilje je prepuno vitamina, minerala, antioksidanata i drugih bioaktivnih jedinjenja. Neke vrste mogu imati veći sadržaj vitamina C, folne kiseline i vitamina K nego zrela biljka. Takođe, mikrobilje je poznato po svojim antiinflamatornim  svojstvima.

Nutritivne vrednosti:

Vitamini i minerali: Izvor vitamina A, C, K, folata, kalijuma, magnezijuma i gvožđa.

Antioksidansi: Mnoga mikrobilja sadrže velike količine antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Zdravlje srca: Neka vrste, poput crnog kvasca, mogu biti korisne za srčanu funkciju zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina i fitonutrijenata.

Kako koristiti mikrobilje u ishrani

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jelaFreepik
 

Mikrobilje se može koristiti na mnogo načina, bilo da želite da dodate svežinu svom jelu, poboljšate njegov izgled ili obogatite njegov nutritivni sastav. 

Kao ukras za salate, supe, pogače ili pice - dodavanje kao ukrasa može da podigne svaki tanjir. Njihov vibrantni izgled i bogatstvo ukusa učiniće da jelo ne samo izgleda lepše, već i da ima dublji, intenzivniji ukus. Na primer, ljubičasta rotkva donosi pikantnu notu, dok mikro brokoli može dodati blag i hrskav teksturalni kontrast.

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jelaProfimedia
 

Za dodavanje hranljive vrednosti u sokove ili smutije - može obogatiti vaše dnevne napitke. Pospite malo peršuna ili kvasca u smuti sa voćem i povrćem, i pružite svom organizmu dodatnu dozu vitamina i minerala, bez da se odreknete ukusa.

Kao prilog glavnim jelima - može se lako koristiti kao prilog gotovo svim vrstama jela, od mesa do povrća. Uparite ih sa pečenim krompirom, piletinom, ili čak sa jelima sa testeninom - njihov svež ukus će dodatno osvežiti svaki zalogaj.

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jelaPexels
 

Za dodavanje ukusa i boje - dodaje ne samo boju, već i složeni ukus. Na primer, limunski mirisna nana može oplemeniti voćne salate ili jogurt, a kvasac može dodati blagu pikantnost u razne vrste jela.

Kao alternativa zelenoj salati u takosu, hamburgeru ili sendviču - ovo se savršeno uklapa u sendviče, burgere i takose, gde možete koristiti mikrobilje kao osnovnu zamenu za zelenu salatu. Osim što će dati hrskavost, ono će ujedno dodati i jedinstveni ukus. Na primer, mikro senf može dati dodatni šmek, a mikro brokoli hrskavost i jedinstvenu strukturu.

Mikrobilje je u trendu: Zdravo je, izuzetno dekorativno, a može da se koristi i za slatka i za slana jelaPrintscreen/YouTube/HidaMari Cooking
 

Slatki začin -  nije rezervisano samo za slana jela. Na primer, možete posuti prstohvat nane po voćnom pudingu ili po jagodama sa jogurtom. Ovo će dodati osvežavajuću notu koja se savršeno uklapa u slatke, voćne kombinacije.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike