aktuelno

Niskokalorijski prilog: Spremite špargle kao pravi majstor, a važno je i kako ih sečete

05.04.2025

15:02

0

Autor: Milica Lekić

Ovo povrće je ukusno, bogato vlaknima i vitaminima. Savršeno je za sve koji žele da unesu zdrave, ali i ukusne obroke u svoju ishranu

Niskokalorijski prilog: Spremite špargle kao pravi majstor, a važno je i kako ih sečete
Copyright Profimedia

Špargle su jedno od najzdravijeg i najukusnijeg povrća koje možete dodati svojoj ishrani. Bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, a ujedno imaju nizak kalorijski sadržaj.

Pre nego što počnete sa pripremom, potrebno je da pravilno pripremite špargle. Prvo, odstranite tvrde donje delove drški, jer su oni žilavi i neće se lepo skuvati. To možete učiniti tako što ćete ih iseći nožem ili jednostavno prelomiti rukama.

Drugi savet odnosi se na deblje špargle koje je preporučljivo oljuštiti ljuštilicom kako bi bile mekše. Listove na šparglama možete ostaviti, osim ako su preveliki ili tvrdi. Čistite ih pažljivo kako bi jelo bilo savršeno.

Bogate vitaminima

Špargle su bogate vitaminima A, C, E i K, a sadrže i folnu kiselinu, vlakna i antioksidanse. Pored toga, poznate su po svojim diuretičkim svojstvima, pa su često deo detoks dijeta.

Kada kupujete špargle, obratite pažnju na to da stabljike budu čvrste, sa svežim i zelenim vrhovima. Ako kupujete bele špargle, pazite da ne budu oštećene i da imaju ravnomernu boju.

Špargle se mogu konzumirati u raznim jelima, bilo da ih pripremate kao prilog, u salatama, supama, ili čak kao glavno jelo. Bez obzira na metodu pripreme – bilo da ih pečete, kuvate, pržite ili grilujete – špargle su izuzetno versatilne i zdrave.

Niskokalorijski prilog: Spremite špargle kao pravi majstor, a važno je i kako ih sečeteProfimedia
 

Barene špargle

Bojenje je vrlo jednostavan način pripreme špargli, a rezultat je sočno povrće koje zadržava svoju živopisnu zelenu boju. Najvažniji korak prilikom barenja špargli je da koristite dovoljno vode, koja treba da prekriva povrće, ali da nije previše. Kada stavite špargle u ključalu vodu, kuvajte ih oko 3-5 minuta, zavisno od debljine.

Da biste sačuvali njihovu boju, možete ih odmah nakon kuvanja staviti u činiju sa hladnom vodom ili ledom, kako bi proces kuvanja prestao. Ovaj metod je brz i efikasan, ali se može koristiti samo za kraće termičke obrade.

Karamelizacija za bogatiji ukus

Ako želite da špargle dobiju bogatiji, puniji ukus, pečenje je odlična opcija. Pečene špargle postaju slatke i karamelizovane, a njihov ukus dobija dubinu. Pre nego što stavite špargle u rernu, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i pospite solju i biberom.

Niskokalorijski prilog: Spremite špargle kao pravi majstor, a važno je i kako ih sečeteProfimedia
 

Pecite ih na visokoj temperaturi (oko 200°C) od 15 do 20 minuta. Obavezno obratite pažnju na vrhove špargli, jer se lako mogu previše ispeći i postati suvi. Ovaj način je savršen za sve koji vole intenzivnije ukuse i žele da špargle postanu pravi kulinarski užitak.

Bez obzira koji način pripreme izaberete, špargle će sigurno unaprediti vaš obrok. Bilo da ih spremate na pari, pečete, pržite ili grilujete, špargle su izuzetno prilagodljive i lako se kombinuju sa različitim jelima. 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike