aktuelno

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novac

12.03.2025

14:12

0

Autor: Milica Lekić

Iskoristite zamrzivač za čuvanje gotovih obroka i ne zaboravite da povrće i ostatke hrane uvek možete transformisati u nešto novo i ukusno

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novac
Copyright Profimedia

U vremenu kada brzina postaje imperativ, a svaki trenutak je dragocen, priprema domaćeg, zdravog obroka za porodicu može se činiti kao izazov. Da biste uspeli u ovom zadatku, potrebno je da se organizujete i osmislite plan za nekoliko dana unapred.

Uzimajući u obzir sezonske namirnice, nutritivnu vrednost hrane i svakodnevne obaveze, pravljenje zdravog ručka postaje izvodljivo uz pravilnu pripremu i nekoliko jednostavnih trikova.

Pored toga, saveti za čuvanje ostataka hrane mogu vam uštedeti vreme, a i smanjiti bacanje hrane.

Planiranje jelovnika i organizacija

Dobar početak je ključ za uspeh. Ako uspete da osmislite jelovnik za pet dana unapred, vaša priprema obroka će biti mnogo lakša. Planiranjem unapred, znate tačno koje namirnice ćete kupiti i šta ćete sve pripremati, što smanjuje stres i omogućava vam da organizujete vreme na najefikasniji način.

Prvi korak je da se odlučite za jela koja su jednostavna za pripremu i koja mogu da se ponove ili da se koriste ostatci iz prethodnih dana. Na primer, ako pripremate supu ili potaž, možete ih koristiti za više obroka.

Takođe, ako su vam potrebna jela koja možete pripremiti unapred, razmislite o čuvanju u zamrzivaču ili konzerviranju, kako bi se uštedelo vreme u narednim danima.

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novacProfimedia
 

Zamrzavanje i čuvanje ostataka hrane

Jedan od načina kako da uštedite vreme u pripremi obroka je da zamrznete polugotove ili gotove obroke.

Ovo je naročito korisno ako nemate vremena da kuvate svaki dan. Na primer, možete skuvati veću količinu jela, kao što su musaka, čufte ili bolonjez sos, a ostatak staviti u zamrzivač za kasnije.

Kada se pravilno zamrzne, hrana može trajati i do tri meseca, ali je važno pridržavati se određenih pravila. Preporučuje se da se hrana ne čuva duže od tri meseca, jer može doći do gubitka hranljivih sastojaka i promene ukusa.

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novacProfimedia
 

Ukoliko želite da sačuvate hranu duže, razmislite o vakumiranju ili konzerviranju hrane u staklenim teglama. Ove metode čuvanja hrane omogućavaju da očuvate kvalitet i nutritivnu vrednost obroka na duže staze.

Iskoristite mleveno meso za raznovrsna jela

Jedan od trikova za brzu pripremu obroka je da odjednom spremite veću količinu mlevenog mesa i podelite ga na različite obroke. Na primer, možete prvo izdinstati mleveno meso, razdvojiti ga na tri dela i pripremiti različite obroke: musaku, bolonjez sos za špagete i čufte koje zapečete u rerni.

Ostatak dinstanog mesa možete iskoristiti za pripremu pite ili čak kao punjenje za prolećne rolnice. Na ovaj način ne samo da štedite vreme, već i pravite obroke koji se lako mogu prilagoditi različitim željama članova porodice.

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novacProfimedia
 

Kreativno korišćenje povrća

Povrće je odlična osnova za mnoge vrste jela, od supe do pirea, rižota ili vokova. Ako imate ostatke povrća, iskoristite ih za pripremu potaža ili supe koju možete zamrznuti u kockama. Kocke supe su odlične za brzo kuvanje jer omogućavaju da dodate bogatstvo ukusa u jelo bez potrebe za dodatnim začinima ili bujonima.

Povrće kao što su celer, brokoli, karfiol, špargla, grašak ili šargarepa mogu se koristiti za pripremu pirea koji će biti odličan prilog ili osnov za razna jela.

Ostatke povrća možete koristiti i za pravljenje rižota, prolećnih rolnica ili fritata, što je još jedan način da iskoristite sve što imate u kuhinji i smanjite bacanje hrane.

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novacProfimedia
 

Smutiji 

Smutiji su izuzetno praktični i mogu se lako prilagoditi različitim potrebama i ukusima. Bez obzira na to da li ste u žurbi, vežbate ili jednostavno želite da se osvežite, smutij je brz, ukusan i hranljiv obrok koji možete poneti sa sobom ili uživati kod kuće.

Oni takođe mogu biti odlično rešenje za one koji žele da unesu više voća i povrća u svoju ishranu, a ne vole da ih konzumiraju u "čvrstom" obliku.

Pametna priprema: Ništa se ne baca, sve što ostane zaledite za posle - uštedite vreme i novacPexels
 

Uz smutije, možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama sastojaka, tako da nikada neće postati dosadni. 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike