
Recept dana: Falafel - posne, hrskave i aromatične kuglice koje mame na još jedan zalogaj
Pravićete ga i kada nije post

Ove hrskave kuglice od leblebija, začina i svežeg bilja su jedno od najomiljenijih jela Bliskog istoka, ali danas osvajaju svet svojom jednostavnošću, bogatstvom ukusa i savršenom teksturom.
Falafel je idealno rešenje kada želite ukusan, zdrav i hranljiv obrok koji ne sadrži ni tragove mesa ili mlečnih proizvoda.
Savršen je za dane posta, vegetarijanske i veganske jelovnike, ali i za sve one koji vole da istražuju nova jela.
Zamislite hrskavu koricu koja krije mekanu, aromatičnu unutrašnjost bogatu svežim začinima poput kima, korijandera i peršuna - svaki zalogaj vodi vas pravo na užarene ulice Tel Aviva, Bejruta ili Kaira.
Pravi falafel zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan svakog minuta: zlatno-smeđe kuglice koje možete služiti same, u sendviču, uz humus, tahini sos, sveže povrće ili u toploj lepinji.
Pripremite se za miris koji će ispuniti vašu kuhinju i ukus zbog kojeg ćete zaboraviti na sve brze obroke i industrijsku hranu.

Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
- 400 g kuvanih leblebija (1 veća konzerva)
- 1 manji crni luk
- 2-3 čena belog luka
- Šaka svežeg peršuna (po želji i korijander)
- 2 kašike brašna (ili više po potrebi)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog kima (kumina)
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera (opciono)
- 1/2 kašičice sode bikarbone (opciono, za rastresitost)
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje

Priprema:
1. Leblebije dobro ocedite i blago prosušite papirnim ubrusom da smesa ne bi bila previše mokra.
2. U multipraktiku usitnite leblebije zajedno sa crnim lukom, belim lukom i peršunom. Pulsirajte dok se masa ne sjedini, ali pazite da ne postane potpuno glatka, treba da bude zrnasta.
3. Prebacite smesu u činiju. Dodajte brašno, prašak za pecivo, kim, korijander, sodu bikarbonu (ako koristite), so i biber. Dobro promešajte rukom ili varjačom.
4. Pokrijte činiju plastičnom folijom i stavite smesu u frižider na 20 minuta da se stegne. Ovo će pomoći da lakše oblikujete kuglice i da falafel bude čvrst pri prženju.
5. Nakon hlađenja, oblikujte smesu u male kuglice ili pljosnate ćuftice veličine oraha. Ako je smesa previše lepljiva, dodajte još malo brašna.
6. U dublji tiganj sipajte ulje (da pokrije dno barem dva-tri cm) i zagrejte ga na srednje jakoj vatri.
7. Pržite falafele u manjim turama četiri do pet minuta, okrećući ih pažljivo dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
8. Služite uz humus, ljuti sos, tahini, salatu od kupusa ili cvekle i uz toplje lepinje (tortilje).
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari