
Pet omiljenih jela pape Franje: Za jednim je čeznuo baš kao i svi smrtnici
Neki ukusu vraćali su ga u detinjstvo

Rođen kao Horhe Mario Bergoljo u Buenos Ajresu, papa Franja nikada nije bio ljubitelj luksuza za trpezom. Umesto toga, najviše je voleo jednostavna jela koja su ga podsećala na porodicu, dom i mladost.
Papa Franja preminuo je u 89. godini života, na uskršnji ponedeljak, u Domu svete Marte – kako je saopštio Vatikan. I pored toga što je nosio jednu od najodgovornijih uloga na svetu, ostao je veran skromnim navikama i jednostavnom životnom stilu, što se videlo i u njegovim omiljenim jelima.
U nastavku otkrivamo koje je to specijalitete papa voleo. kao i kako da ih spremite kod kuće.
1. Argentinske empanade – ukus domovine
Empanade su nezaobilazan deo argentinske kuhinje. U pitanju su punjene pogačice koje podsećaju na naše pite, ali sa prepoznatljivim latinoameričkim šmekom.
Pročitajte još:
Sastojci:
- 500 g mlevene govedine
- 1 sitno seckan crni luk
- 1 kuvano jaje, iseckano
- Nekoliko maslina, naseckanih
- So, biber, paprika, kumin
- Lisnato testo ili posebno testo za empanade
- 1 jaje za premazivanje

Na malo ulja propržiti luk, dodati meso i začine. Na kraju umešati jaje i masline. Fil staviti na krugove testa, preklopiti i zatvoriti ivice. Premazati jajetom i peći na 200°C oko 20 minuta.
2. Biftek – jednostavno i savršeno
Papa je uživao u kvalitetnom komadu mesa, bez suvišnih dodataka. Malo soli, maslinovo ulje i dobar tiganj – to je sve što je bilo potrebno.
Priprema:
- 2 bifteka (oko 2 cm debljine)
- Maslinovo ulje, so, biber

Meso izvaditi iz frižidera pola sata pre pripreme. Na dobro zagrejanom tiganju peći 3–4 minuta sa svake strane za srednje pečen stejk. Poslužiti sa krompirom ili zelenom salatom.
3. Pica – jednostavna radost koju nikad nije zaboravio
U jednom intervjuu, papa je priznao da mu je velika želja da "sam ode na ulicu i pojede parče pice, kao običan čovek". Ta jednostavna želja pokazuje njegovu bliskost sa narodom.
Sastojci za klasičnu margaritu:
- Testo za picu
- Paradajz sok
- Mocarela
- Svež bosiljak

Testo razvući, premazati sosom, poslagati mocarelu i peći 10 minuta na 250°C. Bosiljak dodati kad se pica ispeče.
4. Sladoled – omiljena poslastica, čak i u avionu
Na povratku sa puta iz Azije, papin avion je nosio tri ukusa sladoleda – dokaz da ni on nije mogao da odoli ovom slatkom užitku.
Domaći sladoled od vanile (bez aparata):
- 500 ml slatke pavlake
- 1 konzerva kondenzovanog mleka (oko 400 g)
- Kašičica ekstrakta vanile

Umutiti pavlaku u čvrst šlag, dodati kondenzovano mleko i vanilu. Sve promešati i staviti u zamrzivač najmanje 6 sati.
5. Dulce de leche – slatki karamel iz detinjstva
Ova poznata argentinska poslastica pravi se od kondenzovanog mleka i ima teksturu gustog karamela. Bio je neizostavan deo papinih nostalgičnih ukusa.
Priprema: Zatvorenu konzervu kondenzovanog mleka kuvati u loncu sa vodom oko 2 sata, vodeći računa da konzerva uvek bude potopljena. Ohladiti pre otvaranja – dobićete divno gust karamel.
Profimedia
Šta je papa obično doručkovao?
Za doručak, papa je voleo čašu sveže ceđenog soka i membriljo – slatki žele od dunje, najčešće poslužen uz beli sir ili komad hleba.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih dunja
- 800 g šećera
- Malo vode

Dunje kuvati dok ne omekšaju, izgnječiti ih i pomešati sa šećerom. Kuvati dok se masa ne zgusne i potamni. Sipati u kalup i ostaviti da se stegne, piše Guardian.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari