
Sačuvajte svežinu hrane tokom celog dana: Praktični saveti za savršen izlet čak i bez frižidera
Postoje jednostavna rešenja koja će spasiti vaš dan

Kad krenete u prirodu na roštilj i druženje, sasvim je u redu da zaboravite svakodnevne brige. Ali, postoji jedna stvar koju ne bi trebalo da zaboravite – kako da sačuvate hranu svežom i rashlađenom?
Kod kuće je sve lako – frižider čuva voće, povrće, meso i salate. Ali šta kada se nađete na livadi, u šumi ili pored reke, daleko od utičnice i rashladnih uređaja?
Prenosivi frižider je svakako korisna stvar, ali ako ga nemate, postoji jednostavno rešenje koje može da vas izvuče iz neprijatne situacije – aluminijumske posude za jednokratnu upotrebu.
Brz trik sa aluminijumskim posudama
Potrebne su vam dve aluminijumske posude iste veličine. U jednu sipajte vodu do polovine i stavite je u zamrzivač da se potpuno zaledi. Kada krenete na izlet, izvadite zaleđenu posudu, stavite je na ravnu podlogu, a preko nje postavite drugu posudu u koju ćete staviti hranu. Na kraju sve uvijte u aluminijumsku foliju.
Ovako napravljena improvizovana rashladna kutija pomoći će da vaša hrana ostane hladna i sveža – posebno ako nosite salate sa pavlakom, majonezom ili lako kvarljive priloge.
Profimedia
Kako da salata ostane hrskava
Ako planirate da salatu pripremite na licu mesta, obavezno ponesite papirne ubruse. Umotajte zelenu salatu u suv papirni ubrus – on će upiti višak vlage i usporiti kvarenje.
Čuvanje hleba
Hleb najbolje čuva svežinu ako ga spakujete u čistu pamučnu ili papirnu vrećicu. Tako će ostati mekan i ukusan, bez kondenzacije i gubitka mirisa.
Freepik
Zamrznite boce vode ili soka
Umesto običnog leda, zamrznite plastične flaše sa vodom, limunadom ili sokom. One će hladiti torbu ili posudu, a kada se otope – imaćete osvežavajući napitak.
Koristite termo torbu sa aluminijumskom folijom
Ako nemate frižider, kvalitetna termo torba obložena iznutra aluminijumom može da očuva temperaturu nekoliko sati, naročito ako stavite zaleđene pakete ili boce.
Sendviči bez lako kvarljivih sastojaka
Ako nosite sendviče, izbegavajte majonez, jaja i mlečne proizvode ukoliko nemate siguran način da ih držite hladnim. Koristite humus, senf, masline, povrće i suhomesnate proizvode koji se sporije kvare.
Profimedia
Koristite hermetičke posude
Za salate, voće, umake i kuvanu hranu koristite posude koje se čvrsto zatvaraju. Tako sprečavate prosipanje, insekte i brzo kvarenje.
Hranu držite u hladu
Ako je moguće, stavite torbu sa hranom u senku, zakopajte je plitko u zemlju (ako je bezbedno i čisto), ili je pokrijte vlažnim peškirom – isparavanje hladi unutrašnjost.
Bez obzira da li roštiljate u parku, na planini ili kraj reke – uz ove male trikove, hrana će vam ostati sveža, a uživanje bezbrižno. Jer priroda je za uživanje, a ne za brigu oko toga da li će se nešto pokvariti.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari