aktuelno

Staklena ili metalna posuda: U čemu je bolje peći jela?

04.02.2021

15:20 >> 12:30

0

Autor: Z. A.

To vam je čista fizika i malo hemije

Staklena ili metalna posuda: U čemu je bolje peći jela?
Copyright Pexels

Ako planirate da kupite nove posude za pečenje, verovatno ih birate jer znate koji je materijal bolji za pečenje braunija, limun štanglica ili patišpanja za tortu. Neki ljudi koriste staklene, keramičke, metalne ili silikonske kalupe, ali najbolji poslastičari prilično su jednoglasni i svi se oslanjaju na metal.

Materijal je lagan, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomernije ispečenu hranu, piše „BonAppetit“.

Ed Kimber u novoj knjizi „One Tin Bakes“ objašnjava da mu je za sve vrste jela dovoljna samo jedna aluminijumska posuda za pečenje veličine 9 x 13 centimetara sa obodima visokim najmanje dva centimetra. Aluminijumski pekač za njega je ultimativna posuda za pečenje.

– Relativno je jeftina, nije presvučena premazom koji sprečava lepljenje hrane, pa ne morate brinuti hoćete li je ogrepsti, a ako se dobro o njoj brinete, dugo će potrajati. Aluminijum je odličan provodnik toplote, što znači da će hrana koju pečete ravnomerno tamneti, a usto ne rđa – napisao je Ed.

možda će vas i ovo zanimati

Stakleno posuđe za pečenje, s druge strane, teže je od aluminijskog i skuplje. Staklo nije posbno dobar provodnik jer se sporo zagreva, a kad se zagreje, dugo zadržava temperaturu. To može rezultirati nejednako ispečenim delovima jela, pa dok se sredina ispekla, ivice su prepečeni, tamni i suvi. Neki kuvari preporučuju da smanjite temperaturu za 25 stepeni u odnosu na preporučenu u receptu kako biste izbegli ovaj rezultat. Ali to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.

Josi Arefi ispekla je na stotine kolača, a u svojoj knjizi „Snacking Cakes“ objašnjava zašto je za nju metal takođe bolji izbor.

– Moje četvrtaste metalne posude imaju odlične uglove od 90 stepeni. Naravno, to je samo estetsko pitanje, ali jako sam zadovoljna zbog toga – napisala je dodajući kako su metalne posude praktično neuništive, a to je nužno za njenu kuhinju.

Pexels

Aluminijumske posude su odlične za torte, pločice i pite, ali i za hleb i rolate. Metal se zagreva brže od stakla i omogućuje brže dizanje testa, pospešuje njegovu hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje ivica. Šta god da pečete, imajte na umu da je svaki metalni pekač najbolji pekač.

Valeri Lomas, učesnica treće sezone kulinarskog šoua „The Great American Baking“ takođe preferira metal.

– Kvalitet materijala i boje utiču na hranu, naročito ako ne želite da ivice budu prepečene. Ako su vaši pekači crni, upiće više toplote zbog čega će hrana, kao i kod staklenog posuđa, prebrzo biti pečena uz ivice – istakla je ona.

Koji su izuzeci kada je reč o pečenju kolača?

– Jedino što mi se sviđa kod stakla jeste činjenica da kroz njega mogu videti. To pomaže početnicima u kuvanju koji još ne znaju da procene kada je pita dovoljno pečena. Provera izgleda donje korice olakšava pečenje početnicima i omogućuje im lakše vizuelno snalaženje – kaže Erin Makdauel u knjizi „The Book on Pie“.

I ona je pobornica metalnih posuda.

– Kod metala je super to što se na njega hrana ne lepi, a odlično sprovodi toplotu – dodala je.

Staklene pekače sačuvajte za lazanje, musake ili puding od hleba. Lako se čiste nakon pečenja, glatki su i prirodno se hrana za njih ne lepi, a zbog sporog otpuštanja toplote omogućiće da hrana na stolu dugo ostane topla. Dodatno, neće se pojaviti mrlje i promena boje zbog kiselosti sporo pečenog paradajza ili druge kisele hrane. A za sve ostale pečene delicije – tu je metal.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike