
Da li biste lovor dodali čokoladi, a cimet stavili na meso?
Pogledajte kako se kombinuju pojedine namirnice sa začinima

Naviknuti smo na određene ukuse i hranu koja je karakteristična za naše podneblje. Podrazumeva se da se list lovora stavlja u podvarak ili pasulj, pa nam je nepojmiljivo da se slaže sa čokoladom.
U pripremi hrane pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini. Zato pogledajte šta se sa čim i kako kombinuje, pa možete isprobati i u svojoj kuhinji.
1. Lovorov list
Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.
2. Zvezdasti anis
Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.
3. Muskatni oraščić
Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.
4. Cimet
Topao i aromatičan, cimet jelu daje željenu slatkoću. Poznato je da ga dodajemo u slatkiše, ali ne zaboravite ni na slaniše. Naime, odličan je dodatak crvenom mesu i sosu od paradajza koji se služi uz tikvice.
5. Đumbir
Reč je o začinu koji spada u super hranu, a iako je prilično jakog i oporog ukusa, tokom kuvanja gubi na intenzitetu. Ukoliko se hranite zdravo, isprobajte ga u salati od bundeve i kupusa, a gurmanima predlažemo da masnoću svinjskog mesa ublaže upravo dodatkom male količine đumbira.

Pixabay
6. Šafran
Iako se ubraja u najskuplje začine, mala količina šafrana jelu daje boju i aromu. Odlično se kombinuje sa povrćem, pre svega šargarepom, prazilukom, šampinjonima, bundevom i spanaćem.
7. Karanfilić
Ovaj začin ne samo da prija nepcima, već ima i antiseptičko dejstvo. Najbolje je kada se koristi ceo, a ne mrvljen, jer tada ne gubi aromu. Takođe, dobro je dodati ga na početku pripreme, kako bi postepeno bogatio ukus jela.
8. Čili
Njegova primena razlikuje se u zavisnosti od zemlje, a za ljutinu je zadužen kapsaicin. Jači je mleveni nego onaj u svežem obliku, ali za svaki slučaj odstranite seme i dršku. Neobičan spoj nastaje kada malo čilija pospete po tropskom voću. A dobar je i u kombinaciji sa čokoladom, pa ako volite eksperimente dodajte ga u sufle.
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari