
Recept dana: Šampita, nostalgično kremasto savršenstvo
Nema višeg i slađeg kolača

Šampita je starinska poslastica koja je danas zaboravljena. Još jedna nostalgična poslastica koja je bila popularna sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme SFRJ.
Kolač je pritom veoma pristupačan i brzo se priprema.
Pravo belo i grandiozno kremasto savršenstvno!
mžete da pripremite i ovo
Sastojci:
Za koru
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kašika mlake vode
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 2–3 kapi limunovog soka,
- 2 čaše šećera
- 1 čaša vode
Priprema
1. Žumanca umutite mikserom, zatim dodajte šećer i opet dobro umutite. Na kraju dodajte mlaku vodu, brašno i prašak za pecivo. Pleh podmažite, pa u njega razlijite dobijenu smesu i pecite koru dok ne porumeni.
2. Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, pa dodajte dve–tri kapi limunovog soka. Pripremite sirup od dve čaše šećera i jedne čaše vode, koje treba da kuvate na tihoj vatri dok ne dobije gustinu meda. Zatim ga ohladite.
3. Pripremljen sirup dodajte umućenim belancima sve vreme muteći mikserom na manjoj brzini. Šam sipajte preko kore, a po želji možete ukrasiti šampitu i istopljenom čokoladom.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari