
Recept dana: Post ne može da prođe bez prebranca
Jednostavan recept za pravo uživanje

Počeo je post i vreme je da se uzdržavamo od mrsne hrane i loših misli. Posna trpeza ne može da prođe bez pasulja prebranca. Zato vam danas donosimo recept za ovaj posni specijalitet.
Sastojci:
- 500g pasulja tetovca
- 700 g crnog luka
- 2-3 lovorova lista
- 1dcl ulja
- so i biber po ukusu
- 1 kašika mlevene crvene paprike
Način pripreme:
Potopiti pasulj u vodu i ostaviti da odstoji najmanje 12 sati. Staviti da se kuva i kada provri prvu vodu prosuti. Nasuti ponovo vodu dva do tri prsta iznad pasulja, posoliti i na tihoj vatri kuvati sat ili duže dok se pasulj ne skuva. Iseći nekoliko glavica crnog luka i dinstati na vodi. Na kraju dodati ulje i crvenu papriku. Posoliti i pobiberiti luk u toku dinstanja. U vatrostalnoj posudi slagati red pasulja, zatim red dinstanog luka i na kraju završiti sa redom pasulja, dodati lovorov list. Dodati, ako treba, još malo vode da bude iznad pasulja, staviti u rernu i na 180 stepen peći sat do sat i po.
Možda vas zanima: Počeo je post: Kako da se hranite zdravo i raznovrsno otkriva endokrinolog dr Vesna Dimitrijević Srećković
NAPOMENA:
Pasulj je mahunarka sa niskim glikoznim indeksom bogata složenim ugljenim hidratima i biljnim proteinima, dijetnim vlaknima, folnom kiselinom, gvožđem, molibdenom, bakrom, fosforom, magnezijumom, kalijumom, manganom koji je važan za normalnu funkciju brojnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala i drugih štetnih materija. Vitamin B1 iz pasulja značajan je za dobro pamćenje, prevenciju senilnosti i Alchajmerove bolesti. Folna kiselina koje ima u pasulju važna je u trudnoći za pravilan razvoj ploda. Pored toga folna kiselina je značajna za sniženje homocisteina i sprečavanje ateroskleroze čemu doprinose i dijetna vlakna koja snižavaju štetni LDL holesterol. Lignani iz pasulja imaju antikancerozan efekat, posebno na rak dojke i rak prostate.
Saznaj više:
Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari