
Recept dana: Mramorni kolač
Zimska poslastica sentimentalne vrednosti

Mramorni kolač je starinska poslastica, jedan od najjednostavnijih kolača na kojem smo svi odrasli. Mekan i ukusan kolač sa kakaom, odličan uz kafu, čaj ili šolju mleka. Uz to je vrlo pristupačan i izdašan.
Mramorni kolač ime je dobio zbog svojih šara koje podsećaju na mermer, a koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa. To može biti mešavina od vanile i čokolade, a u tom slučaju dominira vanila, sa čokoladnom šarom. Može biti i sa ukusom kafe ili cimeta.
Prvi put mramorni kolač pominje se u „Domaćem kuvaru“ Malinde Rasel iz 1866. godine. U prvobitnim recepturama korišćeni su melasa i začini da bi se dobilo testo tamne boje.
Ginisov rekord za najveći mramorni kolač oboren je 2017. godine, kada je u Saudijskoj Arabiji napravljen ovaj kolač od 732 kilograma.
MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Štrudla s makom
Sastojci:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 200 ml ulja
- 12 kašika mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
- sok 1 limuna
- 2 kašike kakaoa
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
1. Umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, mleko, sok od limuna, sodu bikarbonu, brašno i na kraju umućena belanca.
2. Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu dodajte kakao.
3. U kalup za kuglof ili običan kalup sipajte žuto testo, po kroz sredinu braon, a možete kašiku jednog pa drugog i prošarati po želji.
4. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
5. Izvadite ga iz rerne, a potom i iz kalupa na tacnu za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu, ali ako ste čokoladoljubac, prelijte ga glazurom od crne čokolade i maslaca.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari