
Recept dana: Bajadera od kokosa - omiljena poslastica na malo drugačiji način
Ljubitelji originalnog recepta bajadere neće imati ništa protiv

Bajadera je mnogima omiljena poslastica, njene prednosti su odličan ukus i to što se brzo i lako pravi.
S druge strane, mnogima je kokos omiljena namirnica kada je o pripremi kolača reč. Zanimljiva kombinacija ukusa – kokosa i čokolade, tako da ni najprobirljiviji neće imati zamerki.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g kokosa
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- tri kašike ulja
- 50 g bele čokolade
Priprema:
U veću šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i puter pa stavite na šporet i zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje, dok se sve ne otopi i sjedini. Skinite sa vatre, ubacite polovinu mlevenog keksa i kokosa pa sve dobro izmešajte, a potom ubacite i ostatak keksa i kokosa i sve dobro sjedinite u kompaktnu smesu.
Imajte na umu da su moguća odstupanja u potrebnoj količini keksa i kokosa, jer ne upija isto svaki keks, a takođe igra ulogu i to koliko je kokos sitno samleven pa se savetuje da ne dodate odjednom svu količinu keksa i kokosa, već malo po malo.
Treba da se dobije malo mekša smesa koju ćete moći lepo da rasporedite i poravnate u plehu, dakle da ne bude prečvrsta i mrvičasta, kako bajadera ne bi bila suva. A ako ipak želite nešto čvršću bajaderu, stabilniju na sobnoj temperaturi, slobodno stavite i malo više keksa od 200 grama.
Dobijenu smesu istresite u pleh dimenzija 30×20 cm koji ste prethodno obložili pek papirom i špatulom pažljivo utisnite smesu i poravnajte.
Uzmite dve šerpice, pa u jednu ubacite čokoladu za kuvanje izlomljenu na kocke i dve kašike ulja. U drugu šerpicu ubacite belu čokoladu i kašiku ulja. Prvo rastopite tamnu glazuru, na najmanjoj vatri i uz stalno mešanje, a odmah potom i belu glazuru.
Bajaderu prelijte tamnom glazurom i ravnomerno poravnajte. Potom uzmite belu glazuru i kašikom nasumično nabacajte preko tamne glazure, a onda uzmite čačkalicu i jednostavno samo prošarajte kako vam se sviđa.
Kada ste zadovoljni rezultatom, stavite bajaderu u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Kada se bajadera stegla, izvadite je iz pleha zajedno sa pek papirom, uzmite dugačak tanak nož i isecite štanglice željene veličine.
Bon appetit!
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari