aktuelno

Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje

22.11.2021

13:50

0

Većina ljudi brine o tome da meso termički dobro obradi pre konzumacije, ali važnije je ono što činite pre i nakon pripreme

Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje
wesual-click-DxJvLtab4ak-unsplash - Copyright Unsplash

Meso je sastavni deo ishrane u većini domaćinstava sveta. Bez obzira preferirate li da jedete piletinu, svinjetinu, junetinu ili divljač, ove namirnice su odlični izvori proteina, ali i riboflavina, cinka, vitamina B6 i gvožđa.

Međutim, meso ima i neke potencijalne zdravstvene rizike. Većina ljudi brine o tome da meso termički dobro obradi pre konzumacije, ali i da opere ruke odmah nakon dodirivanja sirovog mesa jer ono može da sadrži bakterije poput salmonele, ešerihije koli i listerije.

Nemojte zaboraviti da operete tanjir ili dasku na kojoj ste držali komad sirovog mesa nakon što ste ga prebacili na tiganj, roštilj ili u lonac.

Greška kod pripreme mesa koja može biti opasna po zdravlje Pixabay
 

Ako vratite termički obrađeno meso na isti neoprani tanjir na kom ste držali sirovo meso, bakterije se mogu proširiti na vašu kuvanu hranu i ugroziti vaše zdravlje.

Preporuka je da uvek dubinski operete bilo koji deo kuhinje na kom je stajao sirov komad mesa.


Dinstanje na minimalno masnoće, kao i kuvanje mesa, pak, najbolji je način za termički obradu ove namirnice jer se u tim postupcima gubi najmanje hranjivih materija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: dnevnik.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike