aktuelno

Naslage leda u zamrzivaču mogu mnogo da vas koštaju - kako da ih sprečite?

21.02.2025

10:46

0

Autor: Milica Lekić

Postoje jednostavni načini da izbegnete ovaj problem i održite zamrzivač u najboljem mogućem stanju

Naslage leda u zamrzivaču mogu mnogo da vas koštaju - kako da ih sprečite?
Copyright Profimedia

Naslage leda u zamrzivaču ne samo da smanjuju njegovu efikasnost, već mogu dovesti i do povećane potrošnje električne energije i slabijeg kvaliteta zamrzavanja namirnica.

Kada otvorite vrata zamrzivača, topao i vlažan vazduh iz prostorije dolazi u kontakt sa hladnim vazduhom unutar uređaja. Vodena para iz tog vazduha kondenzuje se na unutrašnjim zidovima zamrzivača i zatim se zamrzava, stvarajući naslage leda.

Međutim, postoje jednostavni načini da sprečite ovaj problem i održite zamrzivač u najboljem mogućem stanju.

Ne otvarajte vrata zamrzivača prečesto i ne ostavljajte ih dugo otvorena

Najčešći razlog brzog nakupljanja leda jeste prečesto ili dugotrajno otvaranje vrata zamrzivača. Kada topao vazduh uđe u uređaj, povećava se vlažnost, što dovodi do stvaranja leda.

Da biste to sprečili, trudite se da vrata zamrzivača otvarate samo kada je to neophodno i da ih brzo zatvarate.

Naslage leda u zamrzivaču mogu mnogo da vas koštaju - kako da ih sprečite?Pexels
 

Proverite stanje dihtunga na vratima

Dihtung (guma koja se nalazi na ivicama vrata) ima ključnu ulogu u održavanju hladnog vazduha unutar zamrzivača. Ako je olabavljen, napukao ili iskrzan, može doći do propuštanja vazduha, što povećava formiranje leda.

Kako biste proverili stanje dihtunga pomerite ga prstima i proverite da li dobro prijanja uz vrata. Ako je dihtung oštećen, potrebno ga je zameniti. U tom slučaju, kontaktirajte ovlašćeni servis.

Održavajte optimalan nivo popunjenosti zamrzivača

Zamrzivač ne bi trebalo da bude ni prepunjen ni previše prazan. Idealno je da bude popunjen oko 3/4 kapaciteta. Ako je zamrzivač previše prazan, može doći do neravnomernog hlađenja, dok prepunjenost otežava cirkulaciju vazduha i može dovesti do stvaranja leda.

Naslage leda u zamrzivaču mogu mnogo da vas koštaju - kako da ih sprečite?Profimedia
 

Pravilo je da stavite otprilike pola kilograma hrane na svaki kubni metar prostora u zamrzivaču. Ova raspoređenost čuva vaš zamrzivač od prekomernog stvaranja leda.

Nemojte stavljati toplu hranu u zamrzivač

Jedan od najčešćih uzroka prekomernog nakupljanja leda jeste stavljanje vruće hrane u zamrzivač.

Para iz tople hrane povećava vlagu u unutrašnjosti uređaja, što ubrzava stvaranje leda. Pre nego što hranu stavite na zamrzavanje, sačekajte da se potpuno ohladi.

Naslage leda u zamrzivaču mogu mnogo da vas koštaju - kako da ih sprečite?Pixabay
 

Proverite temperaturu zamrzivača

Ako je zamrzivač podešen na previše nisku ili previše visoku temperaturu, može doći do bržeg stvaranja leda. Idealna temperatura za zamrzivač je -18°C.

Redovno proveravajte podešavanja i prilagodite ih ako primetite bilo kakve promene u radu uređaja.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike