
Sandra Đuretić, food blogerka i autorka prvog kuvara za pse: Svaki vlasnik treba da razmazi svog ljubimca
Pionirski poduhvat i priručnik za pseću sreću donosi jednostavne recepte i praktične savete za negu vašeg ljubimca

Praznici su tu, a njih sa nama slave i naši fantastični krzneni prijatelji na četiri noge.
Pošto nije uvek zdravo ići iz zabrane, postoji jedna žena koja je duboko promislila šta je psima za sreću potrebno, pa je u tu svrhu i kuvar napisala.
Kuvar se zove „Zdrav i srećan pas: Priručnik i kuvar za pseću sreću“, a ona se zove Sandra Đuretić, žena koja je kuvala za Čolu, a koja već dugo svojim recepturama sve nas usrećuje na gastro-blogu „Bakina vanglica“.
Ivana Ćirović Aleksić
Poštovana Sandra, znamo da imate čarobne recepte za ljude, a čim ste napisali prvi kuvar za pse, logično je da imate psa – o kojoj je rasi reč i kako se zove?
– Loki je srednji nemački špic, nije baš u standardu rase, ali to uopšte nije važno. Pored Lokija tu je i Cicika mačka, ravnopravan član porodice kao i Loki. A naravno imam i dva štićenika, dve lutalice za koje ni ne znam gde žive. Dolaze svakog jutra na kuvani obrok. Prvo je došla još za vreme korone ženkica bez zadnje noge, sva neuhranjena plašljiva i nepoverljiva, ali malo-pomalo se pripitomila. Posle godinu dana dovela je sa sobom isto tako jednog ćopavog drugara i eto već više od dve godine dolaze u moju narodnu kuhinju (smeh).
Vaš „Priručnik i kuvar za pseću sreću“ je pionirski poduhvat kod nas – kako ste došli na ideju da osmislite recepte za pse?
– Prvenstveno sam food blogerka i kuvarica, i u periodu kad je Loki došao u našu porodicu, htela sam da napravim klasičan kuvar pod nazivom „Bakina vanglica“ i krenula sam da ga pišem, ali s obzirom na to da je Loki više voleo kuvanu hranu za ljude od granula, počela sam da istražujem da li je to baš zdravo. I tada sam u stvari saznala mnogo stvari o ishrani i nezi pasa za koje uopšte nisam znala. I onda eureka. Kuvar za ljude će malo da sačeka, dok sam kuvar i pruričnik za pse napisala za sve ljubitelje pasa koji žele da razmaze svoje pse i produže im život jer kuvana hrana je, po mom mišljenju, mnogo bolja od granula. I za zdravlje i za sreću vašeg krznenog prijatelja.
Ivana Ćirović Aleksić
Da li ste ih kreirali konsultujući se s veterinarom ili nutricionistom za životinje?
– Nisam napisala sama kuvar. Imam drugaricu diplomiranog veterinara Jelenu Terzin, koja mi je zdušno pomogla u ovom poduhvatu. Za sve moje nedoumice u vezi sa ishranom, negom i uopšte zdravljem pasa koje su i napisane u ovom kuvaru i priručniku konsultovala sam se sa njom.
Šta je vaš pas pohvalio od onoga što ste mu spremili – kada zadovoljno maše repom?
– Moj Loki najviše voli mesne vekne, ali pošto mu ubacujem povrće u svaki obrok, ne buni se za povrće. Obožava keksiće sa slaninicom.
A šta nikako nikada od namirnica ne biste dali kuci?
– Slatkiše za ljudsku ishranu nikad ne dajem Lokiju, to je zaista mnogo štetno, čak ni mrvicu. On ima svoje slatkiše koje obožava i zaista mu nisu potrebni. Vodite računa o tome šta je štetno za vašeg ljubimca. Koliko god „prosio“ ispod stola, ne činite mu nikakvu uslugu, naprotiv, skraćujete mu život, a to sigurno ne želite.

Koje ste još praktične savete stavili u priručnik?
– U ovom kuvaru i priručniku za pseću sreću, nećete naći samo recepte i savete vezane za ishranu pasa. Naći ćete i savete o nezi dlake, zuba i sve ono što jedan vlasnik psa treba da zna pre nego uplovi u ovu predivnu pustolovinu i odluči da ima ljubimca.
Poruka za ljude i životinje u 2023?
– Kratka i jasna. Pas je deo vašeg života, a vi ste njegov ceo život. Razmislite o tome. Vi ste njega izabrali, ne on vas.
Ivana Ćirović Aleksić
Za kraj nam je Sandra otkrila i jedan recept za kuce.
Mafini sa sirom i šargarepom

Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja kukuruznog griza
- 1/2 praška za pecivo
- 1 šolja rendanog kačkavalja
- 1 šolja rendane šargarepe
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i sipajte smesu u korpice ili u kalup za mafine.
Pecite na 180 stepeni 20 minuta.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari