
Dobra vest za životinje - humane šnicle
Naučnici sve bliže uzgoju mesa u laboratoriji

Godinama unazad mnogo kompanija u svetu utrkuje se da na tržište izbaci meso proizvedeno u laboratoriji. Do danas, to se nije dogodilo. Redovno snabdevnaje supermarketa ovako dobijenim mesom i dalje je nedostižno. Međutim, ovih dana se pojavaila vest da bi singapurska kompanija pod nazivom “Shiok meats” mogla biti prva u svetu koja bi prodavala meso uzgojeno na ovaj način. Za sada najviše energije ulažu u proizvodnju škampi.
Singapur povećava svoje investicije kako bi uspeo da tržište snabdeva ovako dobijenim mesom prvi u svetu. Očekuje se i pojava restorana koji će prvi put u istoriji služiti svojim potrošačima meso budućnosti.
Mnogo je kompanija u svetu koje su uspele na ovaj način da dobiju prototip mesa, ali proces proizvodnje za današnje uslove ipak je preskup. Singapurska kompanija napreduje i na tom polju. Uspeli su da spuste proizvodnu cenu sa 2.268 dolara na samo 1.588 dolara, i kako najavljuju, sledeće godine očekuju vešestruko smanjenje troškova.

Profimedia
Ukoliko ovaj poduhvat sa škampima uspe, kompanija planira da pređe na jastoge i rakove uzgojene u laboratoriji.
U isto vreme iz američkih laboratorija stižu vesti da sa napretkom tehnologije može da se dođe do proizvodnje novih vrsta mesa poput svinjskog mesa u kombinaciji sa lososom, raznih mešavina goveđeg mesa kao i kombinacije slatkog i slanog mesa.
Ovo je dobra vest za vegetarijance i društva za zaštitu životinja. Možda u budućnosti zahvaljujući ovoj tehnologiji svet postane mnogo humanije mesto za život.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari