aktuelno

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još bolje

21.05.2023

06:39

0

Autor: Z.A.S.

Ovo južno voće je bogato vitaminom C, a samo 100 grama tog voća obezbeđuje preko 80% prosečnih dnevnih potreba za vitaminom C

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još bolje
Voće - Copyright Freepik

Kivi je vrsta voća koja potiče iz planina i brda jugozapadne Kine. Sada se uzgajaju u mnogim drugim delovima sveta, uključujući Novi Zeland, koji je vrhunski proizvođač ovog popularnog voća.

Kivi ima impresivan profil hranljivih materija. Izuzetno bogat vitaminom C, a samo 100 grama kivija dnevno obezbeđuje preko 80% prosečnih dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C funkcioniše kao snažan antioksidans u telu, štiteći ćelije od oksidativnog oštećenja.

Pored toga, kivi sadrži kalijum, bakar, vitamin K, folat i vitamin E, hranljivu materiju rastvorljivu u mastima koja ima antioksidativne efekte i igra važnu ulogu u zdravlju imuniteta. Kivi ima malo kalorija, proteina i masti, a dobar je izvor vlakana.

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još boljeFreepik
 

Izuzetan za varenje

Kivi sadrži i nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna. Studije pokazuju da kivi sadrži oko jedne trećine rastvorljivih i dve trećine nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u kiviju mogu biti od koristi regulaciji šećera u krvi i zdravlju srca i pomoći u održavanju zdravih crevnih bakterija, dok nerastvorljiva vlakna koja se nalaze u voću mogu pomoći u održavanju redovnog pražnjenja creva.

Vlakna koja se nalaze u kiviju mogu zadržati vodu i nabubriti više od drugih vrsta vlakana, kao što su vlakna jabuke i pšenične mekinje, što znači da je dobar izbor za poboljšanje konzistencije stolice i smanjenje vremena potrebnog hrani da prođe kroz vaš probavni sistem, piše "Krstarica".

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još boljeProfimedia
 

Zbog ovih kvaliteta, kivi može biti dobar izbor za ljude koji imaju zatvor. U stvari, studija na 79 ljudi sa hroničnim zatvorom pokazala je da je jedenje dva kivija dnevno tokom 4 nedelje pomoglo u poboljšanju konzistencije i učestalosti stolice i pomoglo u smanjenju naprezanja tokom pražnjenja creva.

Svi znate koliko su šljive dobre za varenje, ali ovo južno voće je još boljeUnsplash
 

Takođe, više učesnika je bilo zadovoljno tretmanom kivija u poređenju sa konzumiranjem ljuske psilijuma ili suvih šljiva. Tretman kivijem je takođe bio povezan sa najnižom stopom neželjenih nuspojava od tri tretmana.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Krstarica

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike