
Pripremite lukovinu na vreme: Stara srpska metoda za prelepo prirodno ukrašavanje uskršnjih jaja
Vratite se tradiciji i jaja ovog Uskrsa ofarbajte u lukovini.

Svake godine pred Uskrs pojavi se neki nov način za farbanje i dekorisanje jaja. A postoji jedan načiin za ukrašavanje jaja koji je i najstariji i najzdraviji, zbog čega ga je retko koja kuća napustila i zanemarila otkako se farbaju jaja kod nas.
Budući da se približava najradosniji hrišćanski praznik, vreme je da zauzmete niski start i da osmislite kako ćete ofarbati jaja. Ako to već ne činite, predlažemo da ih ofarbate upravo u u lukovini.
Sve što treba da uradite jeste da sakupljate spoljne listove crnog luka i da ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuvanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu terakotacrvenu nijansu.
Ako volite detalje, onda treba u bašti da uberete neke travke, koji list deteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo položite na jaja, a potom obmotate najlon-čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne šare.
24sedam/Goran Sivački
Šta vam je sve potrebno
- jaja
- lukovina
- najlon čarape
- listovi i cvetići
- 1 kašičica soli
- 2 kašike sirćeta

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks vratiće vam uspomene na srećno detinjstvo, a sigurno ćete se prisetiti kako je to vaša baka radila za veliki praznik.
Oživećete uspomene i svojoj deci pokazati kako su svi nekad uživali u ovom kreativnom procesu.
Priprema ide ovako:
Jaja obrišite vlažnom krpom, zalepite list ili cvet. Stavite u čarapu i vežite.
Lukovinu isecite na sitne delove, pa mokro jaje uvaljajte u to i stavite u čarapu i čvrsto vežite. U šerpu stavite red lukovine, pa poređajte jaja i preko lukovinu. Dodajte so i sirće, pa sipajte hladnu vodu.
Kuvajte, pa kad provri smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Nakon toga izvadite jaja i ostavite još minut, dva, pa izvadite iz čarape.
Svako jaje premažite uljem.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari