
Recept dana: Kruška Helena
Sočna i moćna poslastica

Poslastica kruška Helena, lepa Helena ili Jelena tradicionalni je biser francuske kuhinje. Desert je dobio ime po legendarnoj Heleni koja je bila povod za Trojanski rat, a kombinacija kruške, sladoleda od vanile i mirisne čokolade pravi rapsodiju na nepcima.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Saher torta
Potrebno je:
- 4 kruške viljamovke
- 2 kašike soka od limuna
- komadić korena đumbira (2 cm)
- 500 ml polusuvog belog vina
- 150 g šećera
- 1/2 štapića cimeta
- komadić korice limuna
- 125 g crne čokolade za kuvanje
- 4 cl rakije viljamovke
- 2 kašike slatke pavlake
- sladoled od vanile
Priprema:
1. Kruške oljuštite ne odstranjujući im peteljke i odmah ih poprskajte sokom od limuna da ne potamne.
2. Ogulite koren đumbira, narendajte ga i kuvajte s vinom, šećerom, cimetom i koricom limuna dok smesa ne postane gusta poput sirupa.
3. Kruške kuvajte u sirupu od pet do osam minuta da omekšaju, sklonite posudu sa šporeta i ostavite voće da se ohladi.
4. Za to vreme usitnite čokoladu i otopite je s pavlakom i rakijom na tihoj vatri. Na svaki tanjir stavite krušku i kuglu ili kašiku sladoleda.
5. Svaku krušku prelijte čokoladom otopljenom s pavlakom i ukrasite po želji, a to mogu biti i listići badema.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari