
Uz ovih 10 saveta praznični keksići će vam ispasti fantastično - topiće se u ustima, a deca će uživati (+RECEPTURA)
Prhki novogodišnji kolačići su sve popularniji i traženiji

Poslednjih godina i na našim prazničnim trpezama sve češće zvezde su prhki keksići, kojima se najviše raduju najmlađi – i zbog oblika, i zbog ukusa, a i zbog toga što mogu da učestvuju u njihvom nastajanju.
A kada pravite domaće keksiće, najmanje što želimo jeste da budu žilavi, tvrdi ili prepečeni.
Zato bi valjalo da pratite savete s bloga Sweetheart kako bi vam keksići ispali baš kako treba, piše zadovoljna.hr.
Takođe, ukoliko volite da eksperimentišete a poborrnik ste da teorije nula % otpada, možete da ispečete i keksiće kao ukrase za jelku.
Profimedia
1. Sastojci za keks treba da budu sobne temperature – na taj se način svi sastojci bolje sjedine.
2. Uvek dodajte prstohvat soli – so ističe druge ukuse.
3. Brašno koje koristite može biti oštro ili glatko, integralno ili belo – pazite samo pri upotrebi brašna bez glutena (kukuruzno, bučino, heljdino itd.). U tom slučaju dobro je dodati i obično belo pšenično brašno, čiji će gluten povezati smesu i dopustiti keksićima da se dignu.

4. Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Možete koristiti i i jedno i drugo – imajte na umu da soda može uzrokovati malo tamniju boju kod pečenih keksića, a ako želite zameniti sodu praškom za pecivo, stavite dvostruko više praška nego sode.
5. Smesu za keksiće nemojte predugo mesiti da vam keksići ne bi bili žilavi i tvrdi, cilj su nam mekani i prhki keksići koji se tope u ustima.
Pexels
6. U osnovno testo možete dodavati naseckanu čokoladu, suvo voće, rendanu koricu limuna ili narandže i razne začine, igrajte se i otkrivajte ukuse.
7. Gotovo testo uvek ostavite da odstoji u frižideru, može i preko noći – na taj će se način gluten iz brašna odmoriti i keksići će biti mekši i prhkiji.
Pexels
8. Keks uvek stavljajte u unapred zagrejanu rernu – ako je uključite tek kada tepsiju s keksom stavite u rernu, pečenje će biti mnogo duže, a keksi manje prhki jer im odmah treba visoka temperatura da se dignu i postanu fini, prhki.
9. Keks je najbolje peći toliko da su im ivice samo blago zlatne boje, čak i ako je sredina još meka – u suprotnom se može dogoditi da postanu pretvrdi, presuvi i neukusni.
10. Pečen keks ostavite da se barem delomično ohladi na ravnoj površini – tek pečeni keksići izuzetno su krhki i lako pucaju.
Pexels
Recept za keksiće
Za testo
Za oko 30 keksića (broj zavisi od veličine modle)
Vreme pripreme: 120 minuta;
- 250 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 2 kašičice arome vanile
- 300 g mekog brašna T 400
- 150 g oštrog brašna T 400
- 10 g kakaoa
Za dekoraciju:
- 150 g bele čokolade
- 2-3 kašike ulja
- šećer u prahu
U sud sipajte maslac i šećer u prahu. Mikserom umutite, pa dodajte žumance, ekstraktvanile i još malo umutite. Posebno sjedinite brašna i dodajte ih u maslac uz prosejavanje. Mikserom mutite a onda ručno umesite. Smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte kakao. Svaki deo stavite u kesu za zamrzivač i stavite u frižider na jedan sat.

Potom izručite testo na ravnu površinu i razvucite ga, pa modlom vadite kolače u željenom obliku. Ređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-12 minuta ili dok im ivice ne porumene.
Kada je reč o dekoraciji, možete da se igrate - da ih šarate čokoladom koju ste istopili s uljem, pa da šarate dresir kesom, pa da ostavite da se čokolada stegne, a možete da ih samo pospete šećerom u prahu ili po želji
Pexels
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari