
Recept dana: Šest vrsta kolača od jedne smese - množe se kolačići bez pečenja, a vi uživate
Ovo je čista magija

Ukoliko razmišljate o prazničnoj poslastici, možda ovo uopšte nije loše rešenje. Izdašno, šareno, ukusno...
Možete da napunite etažer kolačima više vrsta a da ne uključite rernu - od jedne fantastične smese.
Recept smo videli kod Slađane iz Zrenjanina, od čijeg nam Instagram nalogo obično nije dobro koliko je lep - a na blogu @just.sweet.sladjano - postoje recepture za fantastične torte i kolače.
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
Za osnovnu smesu
- 1 kg mlevenog keksa
- 400 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 500 g istopljenog margarina
- 400 ml mleka
- 150 g mlečne čokolade
Za glaziranje
- 150 g mlečne čokolade
- 4 kašike ulja
- 100 g bele cokolade
- 3 kašike ulja
Od navedenih sastojaka zamesite rukom fino ujednaceno testo koje će te podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje žut, a u drugi stavite istopljenu cokoladu i dobro sjedinite.
Čokoladni deo podelite na tri dela, stavite na hladno mesto, a od žutog pravite tri vrste sitnih kolača.
Žuti deo podelite na tri jednaka dela i pratite u nastavku pripremu.
Salama sa voćnim i čoko žele bombonama
- oko 100 g žele bombona ili 4 čoko bananice
- 50 g čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
Od dvojene smese pomoću papira za pečenje razvjte pažljivo smesu, poređajte oko 100 g žele bombona ili bananica čokoladnih četiri komada iseckanih, pa uvijte rolat. Rolat umotajte u prozirnu foliju i ostavite dva sata u frižideru da se stegne, pa prelijte čokoladnom glazurom i pospite lešnicima.
Košnice sa lešnicima
- 100 g pečenih mlevenih lešnika
- 50 g čokolade
U drugi deo žute smese dodajte 100 g pečenih mlevenih lešnika, pa pomoću kalupa i folije pravite male košnice koje kasnije možete išarati čokoladom po želji.
Kuglice sa orasima i žele bombonama
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g žele bombona
- 50 g bele čokolade
U treći deo žute smese ubacite 100 g mlevenih oraha i 50 g žele bombona, pa oblikujte kuglice,koje ćete kasnije prelivati belom čokoladom i posuti orasima ili išarati crnom čokoladom.
Kokos rolat
- 50 g maslaca
- 4 kašike kokosa
- 2 vanilin šećera
Od prvog dela čokoladne smese pravite kokos rolat. Razvucite ga na masnom papiru, pa preko njega stavite kokos krem koju ste napravili od 50 g maslaca, 4 kašike kokosa i dva vanilin šećera. Uvijte pažljivo rolat, pa ostavite na hladom, a kasnije uvaljajte ceo rolat u kokos i secite rolatiće.
Zrna kafe
- 1 kašika instant kafe
- 50 g čokolade
U drugi deo crne smese dodajte kašiku instant kafe i napravite jednake kuglice i po sredini utisnite štapicem, a kasnije preljte čokoladnom glazurom.
Piramide sa rumom i lešnicima
- 1 kašika ruma
- 100 g mlevenih lešnika
- 50 g čokolade
Od trćeg dela crne smese pravite piramidu. U smesu dodajte kašiku ruma i 100 g mlevenih lešnika.
Oblikujte piramidu ili rolat, kako vam je lakše, pa kasnije kad se stegne prelijte čokoladnom glazurom i dekorišite po želji.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari