
Recept dana: Posna krompiruša bez kora i testa, aromatična, preukusna i idealna za Badnje veče
Za Badnje veče napravite malo drugačiju pitu krompirušu

Pita krompiruša je čuveni specijalitet, a najčešće se jede tokom posta. Svaka domaćica ima svoj recept i neku tajnu koja je čini posebnom i ukusnom, a mi predlažemo da je za ovo Badnje veče napravite na potpuno drugačiji način.
Umesto da krompir rendate, napravite aromatični pire krompir sa belim lukom i začinima, a dodatno poboljšajte ukus sirom, piše stvarukusa.rs.
Ovo ukusno posno jelo obogatiće svaku trpezu, a idealno je za Badnje veče.
Takođe, možete da pripremite i kupusnik ili pitu sa prazilukom, specijalitete kojima je teško odoleti.
Vreme pripreme:
- oko 60 minuta
Sastojci:
- 1,8 kg krompira
- 8 čenova belog luka
- 4 grančice ruzmarina
- 8 grančica timijana
- 2 kašičice kima
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 4 šolje sojinog mleka
- 200 g biljnog sira
- 5 kašika margarina
Priprema:
1. U ključalu i posoljenu vodu stavite krompir isečen na kockice i kuvajte dok ne omekša.
2. U tiganj dodajte margarin (4 kašike), a zatim i mleveni beli luk i kim. Čim se margarin otopi, isključite šporet. Dodajte seckani ruzmarin i timijan, kao i muskatni orah, pa promešajte i sklonite sa šporeta.
3. Kuvan krompir ocedite, pa dodajte margarin sa začinima koji ste upravo napravili. Posolite i pobiberite, pa sipajte sojino mleko. Na kraju dodajte i rendani sir (100 g). Ispasirajte, a ako želite ostavite i poneki krupniji komad krompira.
4. Tepsiju premažite margarinom (1 kašika), pa sipajte krompir. Pospite preostalim rendanim sirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki na 180 °C 25-30 minuta. Krompirušu ostavite da se ohladi u tepsiji 30 minuta.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari