
Recept dana: Princes-krofne
Prefinjena francuska poslastica razgaliće vaša nepca

Ova divna baršunasto-kremasta poslastica potiče iz Francuske, a vremenom su, zbog njene prefinjenosti, počeli da je prave širom sveta, gde se najčešće naziva profiterolom, rečju takođe francuskog porekla. Slatkiš se pravi od kuvanog testa i puni različitim filovima, a preliva najfinijim sosovima ili samo posipa šećerom u prahu, tako se najčešće služi u našim domovima. Pošto je testo za princes-krofne neutralnog ukusa, postoji i njena slana varijanta… Budući da ove jestive princeze zaslužuju čitavu temu, ovde ćemo stati i dati vam recept za princes-krofne čuvenog holandskog kulinara i pekara Rudolfa van Vina, čije ste majstorije sigurno imali prilike da vidite na TV „24Kitchen“.
Sastojci:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- prstohvat soli
- po želji malo šećera
- 4 jajeta
Za fil:
- 1 l mleka
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 jaje
- 5 žumanaca
- 150 g kukuruznog skroba (gustina)
- malo prah šećera za posipanje
Priprema
5 . Dok se fil hladi, napravite krofne. Rastopite maslac ili margarin u vodi i mleku, pa kad proključa, dodajte odjednom sve brašno i kuvajte nekoliko minuta (neka vas ne iznenadi ako se smesa pretvori u kuglu, tako mora).
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari