
Recept dana: Musaka od celera je starija i zdravija sestra čuvenog jela od krompira - vreme je za povratak korenu
Potpuno će vas očarati koren za koji neki šefovi kažu da je kralja povrća

Koren celera bio je osnovna hrana u Evropi pre nego što je krompir stigao, a danas je skoro sasvim zaboravljen i zapostavljen u svim kuhinjama Starog kontinenta.
U stvari, krompir je i došao u Evropu kao zamena za ovaj zdravi koren. Činjenica je da je ovo jedna veoma zdrava biljka, mnogo zdravija od svoje zamene.
Koren celera je čist izvor zdravlja, povrće koje se u Evropi upotrebljavalo mnogo pre njega.
Činjenica je da su ga ljudi koristili i kao lek, a on je čuven kao preventiva od kancera, bolesti srca i bubrega, a sportistima je zanimljiv jer je bogat nitratima.
A kad budete napravili musaku sa celerom umesto musaku s krompirom ili tikvicama, bićete iznenađeni i oduševljeni.
Vreme pripreme
- oko 45 minuta
Sastojci:
- 2 manja korena celera (ili 1 veći)
- 3 veća krompira (ne mora)
- 400-500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog)
- 2-3 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 1/2 struka praziluka
- 1 čen belog luka
- 1 kisela pavlaka
- šolja mleka
- soli po ukusu
- bibera po ukusu
- začini po ukusu
Priprema
1. Dva očišćena celera prokuvajte u slanoj vodi i Isecite ih na tanje krrugove.
2. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, praziluk, dodajte mleveno meso, pržite još pet minuta, pa onda dodajte i beli luk, pa sklonite sa vatre, posolite, pobiberite i začinite po ukus i volji.
3. U podmazanoj posudi ređajte red celera, preko njega stavite fil od mesa, pa red krompira, opet nadev od mesa. Ređajte dok imate materijala, a završite kriškama celera i stavite da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta.
4. Umutite jaja, pavlaku i mleko, izvadite musaku, prelijte je tom mešavinom i vratite u rernu da se zapeče još 15 minuta ili dok ne porumeni.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari